Зміст
Якість продуктів харчування багато в чому визначає здоров’я людини. І навіть якщо проблема повноти і ожиріння вашій родині не знайома, це зовсім не означає, що можна їсти все, що потрапило.
Чому корисно харчуватися правильно?
До переваг правильного харчування, де організм отримує все необхідне, при цьому у нього не потрапляють шкідливі і непотрібні продукти, відносяться:
- фізичний і розумовий розвиток, що відповідає нормам;
- профілактика та попередження різних хвороб і недуг. Наприклад: алергічні реакції, анемія, надмірна вага, ожиріння, розлад травлення;
- красива, витончена фігура і приваблива зовнішність;
- достатній рівень енергії, подолання втоми і перевтоми;
- сильний імунітет;
- вироблення сили волі і прагнення до досягнень;
- більш довге і здорове життя;
- позитивний емоційний настрій.
Збої в харчуванні і неправильна його організація чреваті багатьма неприємними наслідками. Починати вибудовувати лінію правильного харчової поведінки і раціону вживаних продуктів варто з походів в магазин, де відбувається купівля всього необхідного.
Похід у продуктовий магазин: що купити, а що залишити на прилавку
Щоб не прихопити зайвого і нічого не забути, краще відправлятися в магазин зі списком, який ви склали напередодні. Можна записати на папірці або використовувати зручний додаток. Так, і ходити за покупками краще на ситий шлунок. В цьому випадку не буде спокус підкріпитися чимось небажаним і шкідливим. Які продукти можна купувати?
Продукти, багаті білком
- М’ясні продукти і субпродукти (яловичина, свинина нежирна, куряче та індиче м’ясо, кролик, також – язик, серце, печінка).
- Риба (краще нежирна і у вигляді філе).
- Молочні продукти і молоко.
Варто забути про продукти, які у своєму складі мають багато жиру: качка, гусак, баранина, жирна свинина. Формувати раціон необхідно також без соленій, копченини, консервантів, виробів з ковбас, гострої їжі.
Вуглеводи
Надходження вуглеводів в організм відбувається в основному через хліб, каші з різних круп (кукурудзяна, гречана, рисова, вівсяна, перлова, пшоняна) і овочі. При вживанні чистого цукру (у вигляді піску) варто дотримуватися денну норму до 8 чайних ложок. Кращим рішенням замість цього продукту буде мед, варення, джем.
Вибір хлібобулочних виробів та хліба повинен зупинятися на продуктах з найбільш простим складом: борошно, дріжджі, масло і сіль. Якщо ви худнете, краще брати цільнозерновий хліб без дріжджів, а цукор в продуктах і в чистому вигляді виключити зовсім. Всі страви варто готувати в домашніх умовах, використовуючи лише якісну сировину, з хорошим терміном придатності. Це ж стосується і хліба. Його можна пекти вдома з допомогою хлібопічки, асортимент яких на сьогоднішній день дуже великий.
Газовані напої – це майже один цукор, від них краще відмовитися. Це ж стосується і пакетованих соків, в яких міститься багато добавок і консервантів. А вони, як правило, користі не приносять людині.
Є продукти харчування, які не принесуть відчутної шкоди, якщо їх вживання не вийде за рамки одноразового. Небезпека для здоров’я і великої шкоди організму вони принесуть при щоденному, регулярному вживанні. Сюди відносяться ті ж соки, готові сніданки, деякі солодощі і напівфабрикати.
При високій потребі в ковбасних виробах їх варто вибирати більш ретельно. При цьому допоможе уважне вивчення етикетки. Продукти повинні по мінімуму містити підсилювачі смаку, а краще, щоб їх не було зовсім. Колір виробів, який говорить про натуральність продуктів, сіро-білий. У них найменше нітритів.
Не варто забувати про мінеральних речовинах і вітамінах. Заповнювати потреби організму в них найкраще з допомогою натуральних продуктів – овочів, фруктів, зелені, ягід, зернових і т. д.
Ні в якому разі не купуйте!
Прийшовши в магазин, варто обходити стороною полиці і вітрини з цими продуктами. Сюди входять:
- ковбасні вироби, при виготовленні яких використовувалися глутаматы і нітрити (до речі, це майже 96% асортименту в супермаркеті);
- продукти, що відносяться до групи швидкого приготування і приготовані з використанням великої кількості кухонної солі, підсилювачів смаку, консервантів;
- соки і газовані напої з відчутним кількістю цукру та барвників;
- чупа-чупси, цукерки, жувальні пастилки та інші подібні продукти також містять багато цукру та барвників;
- чіпси з картоплі, склад яких просто гримучий (жири, вуглеводи, підсилювачі смаку, сіль, барвники);
- кисломолочні продукти, йогурти, у яких великий термін зберігання, що означає великий вміст консервантів.
Глутаматы надають той смак продукту, який закладає виробник. Наприклад, в ковбасу додають підсилювачі смаку м’яса. Це говорить про те, що останнього дуже мало в продукті, а замість нього свиняча шкура, соя, сало та інші не особливо їстівні компоненти.
Нітрити надають рожевий колір ковбасі і використовуються для консервування. При цьому споживачі не знають, що подібні добавки можуть спровокувати недокрів’я і інші захворювання і порушення в організмі людини. Детальніше про шкідливих харчових добавках читайте в цій статті.