Готуємо мясо білтонг до свята

85

Гості будуть просити рецепт! Білтонг, або в’ялене м’ясо по-южноафрикански – відмінна закуска до пива, вина та інших напоїв. Робиться білтонг по-южноафрикански дуже швидко, а на смак просто мрія, вище всяких похвал.

Як зробити білтонг з яловичини

В’ялене м’ясо в магазині або на ринку коштує дорого, та й знайти його не скрізь можна. Тому пропонуємо приготувати білтонг в домашніх умовах. Це нескладно. Знадобиться тільки хороший шматочок яловичини, спеції і сіль. У південноафриканських країнах білтонг готують з м’яса буйвола, слона, страуса. В наших широтах більше всього підійде яловичина.

М’ясо повинно бути рожевим і ніжним, без кісток, шкури і жив. Жиру трохи. Підійде огузок, грудинка, вирізка та різні інші філейні частини яловичини.

Білтонг рецепт покроково

Інгредієнти:

  • м’ясо яловичина-1 кг;
  • 1 столова ложка з гіркою солі крупного помелу (не дрібна йодована);
  • 1 столова ложка без гірки меленого коріандру;
  • 1 чайна ложка з гіркою цукру (краще тростинного);
  • 1 чайна ложка перцю чорного меленого;
  • 6% винний оцет.

Спосіб приготування

  • Наріжте м’ясо смужками по 1 см завтовшки (вздовж волокон).
  • Злегка відбийте, залиште на обробній дошці.
  • Змішайте спеції, сіль і цукор в окремій мисці.
  • Збризніть м’ясо 6% оцтом, щедро обваляйте кожну смужку в спеціях.
  • Перекладіть м’ясо в нержавіючу ємність відповідного розміру, добре перемішайте. Встановіть гніт і приберіть в холодильник на 12 годин. Після перших 6 годин рекомендується перевернути м’ясо в ємності або просто перемішати руками. Зливати рідину, якщо вона виділиться, не потрібно.
  • Через 12 годин розведіть винний оцет в чистій воді в пропорції 1:6 і ретельно промийте в ньому кожен шматочок. Бажано замочити м’ясо в розчині хвилин на 5. Потім віджати руками.
  • Підвісьте м’ясо в добре провітрюваному місці на добу або двоє. Головне, щоб не було мух та іншого гнусу. Взимку на балконі – саме те! Можна використовувати нержавіючі гачки, палички, мотузки (допустимі будь-які пристосування, які не іржавіють і не псують продукт).
  • М’ясо білтонг буде готове через 12 або 24 години в залежності від товщини скибочки, якості самого м’яса, кількості спецій та ін. Якщо тонкі скибочки, то можуть бути готові вже через добу.

    Обов’язково перевіряйте і пробуйте! М’ясо не повинно бути сирим, але не повинно бути і ламким. Важливо не пересушити, інакше не разгрызете, а переробити білтонг вже не вдасться. Доведеться купувати новий шматок яловичини і починати спочатку.

    Готові смужки наріжте на тонкі скибочки поперек волокон і насолоджуйтеся. Екзотична закуска в домашніх умовах готова. Це дуже смачно і відносно низькокалорійні (в усякому випадку краще покупної ковбаси або буженини). Пробуйте і пригощайте гостей!