Дієтичне харчування в СРСР. Принципи і факти

26


Зміст

  • Трохи про шкоду неправильного харчування
  • Що таке місцевий і загальний вплив їжі на організм?
  • Дієтичні продукти 1-ї і 2-ї категорії
  • Принципи дієтичної кулінарії
  • Дієтичне харчування в Радянському Союзі визнавалося найважливішим профілактичним і лікувальним засобом, спрямованим на запобігання відомих захворювань і збереження міцного здоров’я громадян. Цьому приділялося виняткове значення на рівні держави. Але, як і в наші дні, все було не так просто.

    Вже за часів молодості наших мам і бабусь можна було зустріти зневажливе ставлення до корисного харчування. Причин було кілька. В першу чергу, це недолік комфортних побутових умов, наприклад, відсутність кухонь в гостинках. Також мала місце завантаженість на навчанні та на роботі, невміння правильно витрачати свої кошти і добре готувати. Багато харчувалися в громадському харчуванні, де якість приготовлених страв теж нерідко залишало бажати кращого.

    Як годували в їдальнях в СРСР, читайте в цій статті

    Трохи про шкоду неправильного харчування

    Між тим, неправильне харчування могло привести до дуже негативних наслідків. Включення шкідливих страв і продуктів в раціон призводить до ослаблення організму, підвищеної стомлюваності, зниження активності і працездатності, утворенню зайвої ваги. Гастрити, коліти, холецистити часто стають наслідком неправильного харчування. Вважалося, що повнота у молодому віці – пряма дорога до серцево-судинних захворювань, патологій хребта, суглобів, зв’язок.

    Краща профілактика всього вищевказаного – дієтичне харчування. Збалансований низькокалорійний раціон сприяє відновленню працездатності і швидкому одужанню.

    В основі дієтичного харчування в Радянському Союзі лежали фізіологічні норми харчування, розроблені інститутом харчування АМН СРСР та затверджені Моз СРСР.

    У відповідності з цим харчування людини, що потребує лікування захворювань, що призначалося для забезпечення фізіологічних потреб організму в харчових речовинах та енергії з урахуванням збалансованості раціону жирів, вуглеводів і білків. Також важливо було забезпечити надходження амінокислот, вітамінів, поліненасичених жирних кислот.

    Читайте також: Кремлівська кухня: що їли вожді СРСР

    Дієтичне харчування в СРСР точно розраховано. На основі даних про особливості обміну речовин для людини підбиралися конкретні найменування продуктів, страви та рецепти, відповідний режим харчування і способи кулінарної обробки.

    Правильне дієтичне харчування повинно бути строго індивідуальним. У це складно повірити, але враховувалося все: і кліматичні особливості регіону проживання, і культурні традиції, а також особисті звички, матеріальні можливості, непереносимість окремих продуктів харчування і т. д. Якщо чоловік був хворий, його спостерігав лікар. Втім, існували і загальні принципи.

    Що таке місцевий і загальний вплив їжі на організм?

    Дієтологи в СРСР враховували місцевий і загальний вплив їжі на організм. Як це?

    • Місцевий вплив (механічне, хімічне, термічне) їжа впливає на органи почуттів і шлунково-кишковий тракт безпосередньо.
    • Загальне – визначається зміною складу крові, станом ендокринної системи і т. д. Принципом «Ми – те, що ми їмо» слідували в СРСР довгі роки.

    У радянській системі дієтичного харчування навіть використовувалися спеціальні методи оберігання в залежності від тяжкості захворювання. Раціон складався неодмінно з дієтичних продуктів харчування.

    Читайте також: Як худнули в СРСР

    Дієтичні продукти 1-ї і 2-ї категорії

    Багато продукти можуть бути не тільки смачними, але і корисними. Доведено, що вони роблять позитивний вплив на перебіг деяких захворювань, сприяють підтримці здоров’я і стрункості.

    Дієтичні продукти в СРСР умовно поділяли на 2 категорії:

    • До першої групи відносяться: борошно тонкого помелу з рисової, вівсяної, гречаної крупи, консерви з варених овочів, фруктів, риби і м’яса, молочні суміші. Ці продукти включали в раціон при захворюваннях ШКТ, а також у післяопераційний період.
    • Друга група включає хлібобулочні вироби, висівки і хлібці, морську капусту, макаронні вироби, фруктове пюре, компоти, соки, джеми, дієтичні ковбаси і сосиски, кисломолочні продукти, натуральне вершкове масло. Продукти даної групи включаються в раціон для нормалізації порушених обмінних процесів. В них міститься обмежена кількість жирів, солі, швидких вуглеводів.

    Принципи дієтичної кулінарії

    Приготування їжі в СРСР здійснювалося з урахуванням досягнень науки тих років про лікувальному харчуванні. При цьому висувалися підвищені вимоги до якості і свіжості продуктів, застосовуваних способів кулінарної обробки.

    Основні принципи дієтичної кулінарії СРСР

    • Щоб харчування було щадним для органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, потрібно максимальне подрібнення продуктів. Варене м’ясо треба було пропускати через м’ясорубку, овочі і фрукти подавалися у вигляді пюре.
    • Супи варять до повної готовності і протирають через сито, потім знову кип’ятять.
    • Каші для дієтичного харчування належало варити довше звичайного, як і супи, до повного розварювання (практично до однорідності). Рисовий і вівсяний – 1,5 години, гречану – 2, перлову – 3 години. Краще варити з меленої крупи. Подрібнити можна було в кавомолці. Зараз для цього існує ще більше можливостей.
    • Варка теж була особливою. Рекомендувалося спершу нагріти рідину до кипіння, потім зменшити вогонь і довести страву до готовності.
    • Широке поширення мало приготування на пару. Перевага цього методу полягає в тому, що кипляча рідина не стикається з продуктом, дякую чому зберігається більше корисних речовин.
    • Для хімічного щадіння були рекомендовані вимочування і виварювання. Цього піддавалися картоплю і крохмалевмісні продукти, м’ясо, фрукти.

    Для поліпшення смакових якостей їжі допускалося запікати, пасерувати, тушкувати. При тушкуванні продукт обжаривался до легкої рум’яної скоринки, потім заливали невеликою кількістю бульйону з приправами. При запіканні продукт спочатку відварювали, а потім запікали в духовці при температурі до 300 градусів. Дозволялося додавати яйця, сметану в невеликих кількостях.