Кухня Кремля: як харчувалися Сталін, Хрущов, Горбачов

97


Зміст

  • Улюблена страва Сталіна
  • Пісна кухня при Хрущові
  • Дієта Андропова
  • Кремлівська кухня при Горбачові
  • Вишукана кухня при Єльцині
  • Всім цікаво дізнатися, чим відрізнявся кожен прийом їжі глави радянської держави від меню звичайної людини. В даний час на просторах інтернету можна знайти багато інформації про особливості кухні в Кремлі і улюблених стравах генсеків, лідерів і вождів.

    Улюблена страва Сталіна

    Йосип Віссаріонович волів бачити на столі різноманітні закуски, які належали до руської і грузинської кухонь. Стіл вождя «ломився» від всіляких страв, які пропонувалися гостям.

    Найбільше Сталін любив добові щі. Приготування цієї страви займало три доби:

    • квашену капусту дрібно різали, обсмажували і гасили протягом 5-6 годин;
    • бульйон готувався з яловичини, курки і телятини, потім в нього додавали підготовлену капусту і варили ще 2-3 години, охолоджували і заморожували на ніч;
    • на наступний день приготовлену основу розморожували, розкладали по керамічним горщикам, накривали листковим тестом і готували в печі.

    Вождь відрізнявся прагненням урізноманітнити кухню, так він ввів страву, зване «Арагві». Воно готувалося у великому казані, куди складалися баранина, картоплю, баклажани, томати, спеції і ароматна зелень. Казан подавали на стіл до перших страв, нагадувала їжа густий суп і видавала приємний аромат.

    Пісна кухня при Хрущові

    Микита Сергійович Хрущов за рекомендаціями лікарів змушений був обмежувати своє харчування, хоча часто порушував заборони.

    Читайте також: Смачно годували простий народ в їдальнях СРСР?

    Сніданок вождя складався з підсушеного чорного хліба і кисляку, в яку він іноді додавав сир. Щодня генсек випивав дві склянки соку, який вручну вичавлювався з винограду, апельсинів, чорної смородини та інших фруктів і ягід.

    На обід на кремлівському столі були в основному пісні страви. Микита Сергійович любив поласувати українським борщем з пампушками, але не дозволяв собі більше однієї пампушки.

    Дуже любив Хрущов салат «Царський», який складався з відварених кальмарів, яєчного білка, крабових паличок, петрушки, кропу, червоної ікри і заправлявся майонезом.

    На полюванні вождь іноді просив варити м’ясну юшку з пшоном, картоплею, але частіше готували шашлик.

    В будинку Хрущових завжди були тарілки з сухариками з темного заварного хліба, якими домашні любили перекусити. Микита Сергійович волів завжди вживати чорний хліб, з білих сортів він любив українську паляницю.

    Улюблені страви Леоніда Ілліча Брежнєва

    Дієта Андропова

    Генсека Андропову лікарі прописали безсольову дієту з-за проблем з нирками. Особливості безсольової дієти в сучасному вигляді в цій статті.

    Андропов вважав за краще пити журавлинний сік і їсти кислі продукти, любив яблука.

    Кремлівська кухня при Горбачові

    Михайло Сергійович віддавав перевагу російській кухні. Вранці він їв яєчню або омлет і кип’ячене молоко. Також на перший прийом їжі обов’язково подавали п’ять видів каш, вождь міг спробувати кожну з них. Каші готувалися різноманітні, зокрема перлова і розварена гречана з маслом.

    За харчуванням Михайла Сергійовича ретельно стежила дружина Раїса Максимівна. Якщо генсек набирала зайву вагу, то для нього підбирали більш дієтичне меню, часто на розсуд подружжя. Догодити першої леді вдавалося не часто, вона була дуже розбірливий в їжі. Коли вождь сам вибирав собі меню, кухар міг побачити записки про смаки в стравах на сьогоднішній день і бажання випити трохи горілки або коньяку.

    З холодних напоїв на стіл подавався освіжаючий напій, який був придуманий кухарем першого президента Росії.

    Склад холодного лимонаду:

    • крижані кубики;
    • гілочка м’яти;
    • свіжовичавлений лимонний або лаймовий сік;
    • 50-70 гр. шампанського;
    • 1 ч. л. лікеру;
    • будь-які свіжі ягоди.

    Горбачов вважав за краще вітчизняні спиртні напої і чай з молоком. Шампанське також обиралося виробництва СРСР. За бажанням Михайла Сергійовича на стіл ставилося вірменський коньяк, «Ювілейний», «Святковий» або звичайна горілка.

    Вишукана кухня при Єльцині

    Борис Миколайович віддавав перевагу стравам з м’яса, пельменів. Нерідко на столі були страви з лося, кабана, царська риба з Сибіру.

    Єльцин любив міцні напої з високим градусом, в основному вітчизняну горілку і хороший коньяк. Часто спиртне вживалося з стравами з м’яса або птиці, яку президент підстрелив на полюванні. Дружина президента Наїна Йосипівна була невибаглива в смакових перевагах і їла все, що подавали до столу.

    Продукти для глав держави проводилися на власній фермі, де вирощувалися фрукти, овочі, ягоди, велика і дрібна рогата худоба, птиця. Також на фермі був завод, що виробляє молочну продукцію.

    Меню кожного верховного правителя складається з урахуванням кількох факторів:

    • особисті уподобання;
    • рекомендації лікарів;
    • поради дієтологів.

    Найвища посада в державі вимагає завжди бути у формі, а для цього важливо контролювати харчування.

    Читайте також: Як харчується Володимир Володимирович Путін