Яка каша без глютену найкорисніша?

14

Гречана каша

Гречка, як це не дивно звучить, не відноситься до сімейства злакових, що ніяк не зменшує її значення і користь. Існує стійкий міф про те, що в таких країнах як сша, франція, німеччина і деяких інших гречку не вирощують, але це не зовсім так. Просто вона не займає таке значуще місце в сільськогосподарському виробництві, як інші рослини. А ось китай, наприклад-визнаний світовий лідер з вирощування гречки та експорту гречки.

Цінність гречки в тому, що всі мінерали вітаміни в ній відмінно збалансовані, причому крім заліза, в крупі є вітаміни групи в: в1, в2 і в9 (фолієва кислота). А повноцінний білок гречки містить незамінні амінокислоти метіонін і лізин, причому за їх кількістю в 100 г крупи гречка значно перевершує інші крупи.

Ще одна загадкова властивість гречаної крупи – вона не боїться пліснявого грибка і навіть при тривалому зберіганні не запліснявіє.

Чим менше етапів попередньої обробки пройшла крупа, тим більше в ній корисних речовин. Гречка вважається ідеальною крупою для дитячого та дієтичного харчування, вона практично не має протипоказань.

Джерело: [email protected]_rikko

Рисова каша

Рис не менш багатий повільними вуглеводами, проте поступається гречці за кількістю і складом білка. Проте, нутрієнтами ця каша так само не обділена – в рисі є всі вітаміни групи в, калій, кальцій, фосфор. У меншій кількості-залізо, цинк і селен. Завдяки слизовим властивостям. Рис практично не містить жирів, але є в ньому досить багато крохмалю, який допомагає травленню, особливо – утворюється при приготуванні рису слизовий відвар. Рис легко засвоюється і є прекрасним джерелом енергії, яка зберігається надовго.

Різноманітність сортів рису і способів обробки зерен дозволяють використовувати крупу як для ніжного різотто, таки і для розсипчастого плову. А з рисового борошна готують локшину та інші вироби. До речі, саме з рисової каші педіатри рекомендують починати вводити прикорм діткам з низькою вагою тіла.

Володіє рисовим властивістю, тому не варто його пропонувати часто дитині, схильному до запору.

Джерело: [email protected]_rikko

Пшоняна каша

Жовті крупинки пшона – плоди злакової рослини, під назвою просо. Ця крупа не має ніякого відношення до пшениця, а головне – в її складі немає глютену. У жовтих зернятках пшона високий вміст вітамінів а, групи в, особливо – b1, b2, b5, і pp (в3 або нікотинова кислота). Є залізо, кальцій, калій і цинк.

Пшоняна каша засвоюється дещо гірше перших двох, тому і її рекомендують діткам після двох — трьох років. Вважається, що пшонка сприяє нормалізації кровотворення, допомагає роботі печінки і підшлункової залози, завдяки клітковині нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, проте не варто давати пшоняну кашу часто дітям, схильним до запорів.

Приготування пшоняної каші має свої нюанси. Крупу необхідно замочити на 30-40 хвилин у холодній воді, потім перетерти між долонь, звільняючи від зовнішньої плівки і тільки після цього залити окропом і варити до готовності.

Кукурудзяна каша

Кукурудзяна крупа різниться за ступенем її подрібнення і обробки. Корисних речовин в ній дещо менше, ніж в рисовій і гречаній крупі, проте, вона так само містить деяку кількість вітамінів групи в, мікроелементи, зокрема – кремній, необхідний для зміцнення зубної емалі.

Клітковина і повільні вуглеводи так само входять до складу кукурудзяних зерен і круп, а в поєднанні з гарбузом або яблуком, ця каша стає надзвичайно смачною і значно більш корисною.

Важливо враховувати, що одним з властивостей кукурудзяної крупи є її здатність знижувати апетит — це не добре і не погано, але знати про це потрібно. А до плюсів кукурудзяної каші можна віднести, що, що вона практично не викликає алергічних реакція і допомагає зупинити або не допустити гнильні процеси в кишечнику і шлунку. Кукурудзяну кашу дозволяється вводить в дитячий раціон після року.