Можна їсти макарони при схудненні?

89


Зміст

  • Харчова цінність продукту
  • Різновиди макаронних виробів
  • Способи приготування
  • Як вибрати макарони
  • Макарони, як і інші борошняні вироби, традиційно вважаються «ворогом № 1» для стрункої фігури, і бажаючі схуднути намагаються виключити їх з раціону в першу чергу. Але так чи висока калорійність варених макаронів, чи дійсно вони заважають зниженню ваги? Щоб засумніватися в цьому, досить подивитися на Софі Лорен – ця знаменита італійська актриса навіть у поважному віці зберігає чудову фігуру, адже макарони для неї – одне з улюблених страв, як і для більшості її співвітчизників. Дієтологи радять не поспішати з відмовою від макаронів, навіть якщо ви страждаєте зайвою вагою.

    Харчова цінність продукту

    Калорійність макаронів на 100 м у сухому вигляді становить 360 ккал, а склад розподіляється наступним чином:
    60% – вуглеводи;
    15% – білки;
    25% – клітковина, вода і невелика кількість жирів.

    Жирів у макаронних виробах дуже небагато, але основну масу становлять вуглеводи, надлишок яких теж аж ніяк не сприяє стрункості. Але ж ніхто не стане їсти сухі макарони! При варінні вони збільшуються в об’ємі, насичуючись водою, тому калорійність макаронів відварених набагато нижче – вона варіюється від 135 до 160 ккал на 100 р.

    Читайте також: Який хліб можна їсти на дієті

    Поряд з кількістю калорій необхідно враховувати глікемічний індекс. Це властивість характеризує ту швидкість, з якою організм отримує вуглеводи з того або іншого продукту і засвоює їх – від цього безпосередньо залежать коливання рівня цукру. Першорядне значення глікемічний індекс продуктів має для діабетиків, але враховувати його слід і тим, хто бажає схуднути – високий глікемічний індекс зниження ваги не сприяє. Глікемічний індекс макаронних виробів залежить від сорту пшениці, з якої вони виготовлені.

    Різновиди макаронних виробів

    У тому, що стосується макаронів, надійніше всього довіритися думку італійців. Для цього народу макарони є національним блюдом – італійської кухні відомо безліч їх різновидів і способів приготування. Дешеві вироби з м’яких сортів пшениці, які в нашій країні зазвичай продаються на вагу, в Італії навіть не визнають макаронами. Справжні італійські спагеті і паста виготовляються виключно з твердих сортів пшениці. Такі продукти мають ряд важливих відмінностей від виробів з м’яких сортів:

    • Їх глікемічний індекс набагато нижче, в складі переважають повільно засвоювані вуглеводи, які забезпечують організм енергією, а не поповнюють жирові депо.
    • Вони багаті рослинним білком, що сприяє розщепленню жирів, і клітковиною, знижує відчуття голоду.
    • Відварені макарони з твердих сортів пшениці мають калорійність всього 112 ккал на 100 г, калорійність аналогічних виробів з м’яких сортів набагато вище.

    Спагетті і паста не тільки не загрожують фігурі, але і містять вітаміни В, Е і РР, а також безліч корисних мікроелементів, включаючи фосфор, залізо і кальцій.

    Читайте також: Супи і їх калорійність: перші страви, які можна при схудненні

    Способи приготування

    Ступінь калорійності визначається не тільки сортом макаронів, але і тим, як вони приготовані.

    • Калорійність макаронів, відварених з маслом, вище, ніж без масла, але не настільки, щоб відмовлятися від нього, дозволяючи макаронів злипатися. Краще всього використовувати оливкову олію в невеликій кількості.
    • Щоб ступінь шкоди для фігури була мінімальною, рекомендується слідувати прикладу італійців – їсти злегка недоварені макарони.

    Цей продукт вкрай рідко вживають в чистому вигляді – пасту поєднують з різноманітними соусами, сиром, м’ясом, і це теж впливає на калорійність:

    • У макаронів з сиром калорійність становить 224 ккал;
    • З грибами – 174 ккал;
    • У макаронів з тушонкою калорійність залежить від сорту м’яса, курки або нежирної яловичини вона нижче, ніж у свинини.

    Готуючи макарони по-флотськи, обсмажуйте фарш на сковорідці з антипригарним покриттям, щоб не використовувати масло – це дозволить уникнути зайвих калорій.

    Читайте також: Як вибрати червону ікру: ознаки підробки

    Як вибрати макарони

    Сьогодні продуктові магазини пропонують покупцям безліч макаронних виробів. Як зробити правильний вибір, щоб калорійність готових макаронів відповідала нормам здорового харчування? На що слід зважати, так це на форму – це можуть бути «ріжки», «бантики» або «мушлі», але обов’язково зверніть увагу на інші характеристики:

    • Упаковка повинна бути герметичною, але прозорою, щоб ви могли добре розглянути продукт.
    • Занадто яскравий колір говорить про те, що в тісто додані шкідливі для здоров’я барвники.
    • Білі вкраплення свідчать про низьку якість борошна.
    • Уважно прочитайте склад на упаковці: макарони повинні бути виготовлені з твердих сортів пшениці, а частка білка повинна складати не менше 10 г на 100 р.

    Пам’ятайте, що якісні макарони не можуть коштувати дешево і продаватися на вагу. Не економте на своєму здоров’ї!