З чим можна зробити олів’є, щоб не погладшати, як приготувати улюблений салат менш жирним і калорійним, розповімо в цій статті.
Готуємо новорічний олів’є без зайвих калорій: 10 практичних рекомендацій
Не використовуйте покупної майонез, готуйте соус самі. Рецепти можна узяти тут і тут.
Якщо все-таки вирішили з магазинним (насправді, раз на рік можна), купуйте до столу справжній майонез з нормальним складом (як вибрати хороший майонез, читайте в цій статті).
Не важливо, який майонез ви використовуєте, покупної або домашній, для всіх випадків актуальне рада №3 – приправляйте салат не рясно. Намагайтеся покласти якомога менше. Робіть так: додайте майонез поступово, невеликими порціями видавлюйте з тюбика або кладіть столовою ложкою, а не викинувши півбанки за раз. Обов’язково пробуйте. М’ясо й горошок не повинні потопати в майонезі.
Дієтичний салат олів’є готують з відварною м’ясом. Наприклад, з куркою (краще взяти грудку, звичайно, без шкіри) яловичиною, телятиною. А ось від покупної ковбаси в салаті краще відмовитися. Навіть при наявності мінімуму жиру склад у магазинних продуктів залишає бажати кращого.
Картоплі в легкий олів’є кладуть якомога менше, «для галочки», буквально 2 штучки на «тазик». А якщо домашні не вибагливі, то можна і зовсім обійтися без крохмалевмісної клубнеплода.
Картоплю (якщо вирішили її класти) і моркву не рекомендується відварювати в окропі, а готувати в пароварці. Так збережеться більше корисних речовин. Буде смачніше, виникне менше бажання щедро приправити овочі майонезом.
Що стосується огірків, рекомендуємо взяти тільки свіжі. В магазинних занадто багато цукру в маринаді, а також консервантів і інших непотрібних добавок. Також можна взяти з малосольні огірочки.
Замість консервованого горошку візьміть заморожений, попередньо відваривши. У ньому немає цукру!
Сильно не соліть. Робіть це взагалі в останній момент, коли вже заправили салат майонезом, додали спеції і ароматну зелень. Солоні страви затримують воду. Ранок ймовірний набряк.
Якщо не вистачає пікантності, додайте ½ чайної ложки гірчиці, на кінчику ножа лимонної кислоти, можна покласти трохи улюблених спецій, ароматних трав.
В іншому дієтичний рецепт олів’є виглядає також, як і оригінальний.
Спробуйте також: Правильні закуски на Новий рік з мінімумом калорій
Як готувати дієтичний олів’є з куркою
Інгредієнти:
2 варені курячі грудки без шкіри;
2 свіжих огірка середнього розміру;
4 відварних яйця;
1 відварна морква середнього розміру;
зелений горошок (краще відвареної), 150 грамів;
невеликий маринований огірочок (для аромату);
сіль, перець, спеції, зелень за смаком;
покупної / саморобний майонез або сметана.
Всі інгредієнти потрібно подрібнити, змішати і додати заправку, трохи солі і свіжу зелень. Пропорції в дієтичному варіанті допускається злегка змінити: рекомендуємо додати більше яєць, свіжих огірків, а горошку і майонезу поменше.
Спробуйте також: Як засолити скумбрію швидко і смачно
Допускається замість майонезу додати сметану, правда, такий салат буде гірше зберігатися, тому дієтичної олів’є зі сметаною варто готувати в менших кількостях, щоб відразу з’їсти.