Як визначити натуральність і якість гречаного меду в домашніх умовах

70

Цінність натурального меду полягає, перш за все, в цілющих якостях. Однак часто покупці зустрічаються з фальсифікованим продуктом. Тому багатьох любителів ласощі хвилює питання-як визначити натуральність гречаного меду. При покупці солодощі потрібно звертати увагу на кілька параметрів: смак, відтінок, аромат, консистенція.

Що таке і як виглядає гречаний мед

Продукт відноситься до монофлерного виду, оскільки збирається тільки з квітучої гречки. Справжній нектар проявляє широкий спектр переваг: покращує травлення, зміцнює імунітет, нормалізує діяльність серцево-судинної системи, сприяє кровотворенню, використовується як елемент косметичних засобів. Мед містить безліч вітамінів (групи в, с) і мікроелементів (кобальт, залізо, марганець, цинк), антиоксиданти. Завдяки антисептичним якостям продукт включають в схеми лікування гінекологічних хвороб (ендометріоз, міома, ерозії).

Як відрізнити від підробки

Продукт значно відрізняється від інших видів меду по відтінку, смаковим якостям і аромату. Щоб не помилитися при виборі солодощі, потрібно знати популярні види тестування.

На колір

Своєрідний насичений темно-коричневий відтінок – особливість гречаного нектару. Завдяки процесу кристалізації солодкість світлішає, але істотно її відтінок не змінюється. Щоб перевірити в домашніх умовах натуральність продукту, застосовують кілька способів.

Популярний спосіб-невелику порцію ласощі злегка розбавляють водою. Потім в солодкість капають йод. Поява у нектару синього відтінку означає наявність сторонніх домішок (крохмаль, борошно).

На смак

Гречаний мед нескладно розпізнати по характерному гіркуватому присмаку. Багато любителів ласощі відзначають, що післясмак супроводжується відчуттям «горло дере». Яскраво виражений смак подобається не всім любителям солодкого. Однак через цю особливість ніхто не сумнівається в цілющих властивостях продукту.

На аромат

Зазвичай якість меду складно оцінити по аромату. Оскільки з часом солодкий продукт втрачає своєрідний запах. До того ж, якщо нектар зберігається у відкритому вигляді, то будь-який аромат поступово зникає. Свіжий гречаний мед пахне насичено, іноді вловлюються легкі нотки горіхового десерту.

Як відрізнити від інших сортів

Аромат гречки можна віднести до екзотичних, оскільки не всім знайомий. Відома особливість будь-якого меду-вбирати сторонні аромати. Тому при оцінці нектару орієнтуватися краще за відтінками, смаковими якостями.

Як підробляють?

Фальсифікація цілющої солодощі – поширене явище. Недобросовісні продавці часто розбавляють нектар різними речовинами, щоб надати більшу вагу. Поширені способи фальсифікації:

  • для збільшення обсягів продукту в нього додають крохмаль. Наявність домішки нескладно перевірити за допомогою йоду (кілька крапель йоду забарвлюють солодкий розчин в синій колір);
  • поширений варіант-розведення меду цукровим сиропом. Щоб переконатися в наявності сиропу, використовують спеціальний хімічний олівець. Для перевірки занурюють в мед вістря олівця. Потім прорисовують лінію на папері. Фіолетовий або синій відтінок олівцевого сліду означає наявність води в нектарі;
  • натуральний продукт практично повністю розчиняється у воді. Якщо в розчині з’явилися пластівці або випав осад, значить, в нектарі присутні сторонні домішки;
  • іноді в продукт додають крейду для підвищення в’язкості і маси. Для його виявлення використовують столовий оцет. Невелику порцію ласощі кладуть в розчин оцту (крейда вступає в реакцію з оцтом, утворюючи дрібні бульбашки).

при покупці солодощі рекомендується оцінювати не тільки аромат або відтінок, оскільки колір нектару при кристалізації може змінюватися, а запах з часом стає слабо помітним. Щоб переконатися в натуральності продукту, в домашніх умовах нескладно зробити кілька тестів.

Натуральний грішний мед-перевірений народний засіб для лікування різних захворювань. Однак лікувальний ефект спостерігається тільки в разі використання справжнього продукту, що не містить сторонніх домішок. Навіть в домашніх умовах не складе труднощів перевірити натуральність солодких ласощів.