Скільки можна їсти яєць на день дітям, дорослим та спортсменам

72


Зміст

  • Склад і калорійність курячих яєць
  • Норма вживання: скільки яєць можна їсти в день
  • Як правильно їсти
  • Інші види яєць
  • Кому і коли не можна їсти яйця
  • Резюме
  • Яйця давно і міцно влаштувалися в раціоні людини, як у вигляді самостійного продукту, так і в складі різноманітних страв — вони не тільки смачні, але і дуже корисні. Розберемося, чим саме гарні яйця для організму людини, і в якій кількості їх безпечно вживати в їжу.

    Склад і калорійність курячих яєць

    Поживна цінність продукту — приблизно 157 кілокалорій на кожні 100 г ваги. В залежності від розміру яйце може важити в середньому від 50 до 70 м, тобто в одній штуці буде міститися близько 78 – 110 кілокалорій. Жовток набагато питательней білка — 358 кілокалорій на 100 г маси проти 45 кілокалорій.

    Основні компоненти курячого яйця:

  • Вода
  • Жири, вуглеводи і білки, в тому числі ряд незамінних амінокислот
  • Жирні кислоти
  • Вітаміни A, D, E, K і групи B
  • Макро — та мікроелементи-фосфор, калій, кальцій, магній, залізо, цинк та інші.
  • Відсоток вмісту цих речовин може незначно коливатися в залежності від породи, віку птиці, умов, в яких її утримували, та інших факторів.

    Читайте також: Чим небезпечні білкові дієти?

    Норма вживання: скільки яєць можна їсти в день

    Хоча яйця багаті корисними і необхідними людському організму речовинами, зловживати ними не варто нікому, а особливо людям з підвищеним вмістом холестерину в крові. Безпечним для людини вважається така кількість:

    • Для здорових дорослих: не більше 3 штук в день і 6-8 сумарно за тиждень
    • Для дорослих на лікувальній дієті або при проблемах з холестерином: 2-3 штуки в тиждень
    • Спортсмени: до 8-10 штук через день при наборі м’язової маси або таку ж кількість, але виключно білка, коли йде етап сушіння
    • Літні люди: 1-2 в день і до 4-5 на тиждень.

    В дитячий раціон жовток яйця можна вводити вже приблизно з півроку з дозволу педіатра. Починати треба з невеликих шматочків, уважно стежачи за станом дитини і відсутністю симптомів алергії. Білок — куди сильніший потенційний алерген, і його краще не давати дитині до року. Починаючи з однорічного віку, до трьох років можна поступово довести кількість яєць в раціоні від 1-2 до 3.

    Читайте також: 7 причин їсти селеру

    Як правильно їсти

    Перед вживанням в їжу яйця обов’язково мають бути термічно оброблені, а шкаралупу краще обполоснути водою. У сирому вигляді їх їсти не можна — можна підхопити сальмонельоз або інші небезпечні захворювання. Крім того, сирий продукт набагато гірше перетравлюється і сильно навантажує ШКТ, а в смаженому або вареному вигляді яйця засвоюються практично повністю. Жовток і білок мають схожий склад, хоча жовток більш калорійний за рахунок підвищеного вмісту жирів і рідше викликає алергію. Тому при дієті для зниження ваги рекомендується їсти білок, а при схильності до алергії — жовток.

    Інші види яєць

    Хоча в російській кухні найчастіше використовуються саме курячі яйця, але тільки ними не обмежуються. Людина може без шкоди для організму вживати термічно оброблені яйця дуже багатьох птахів, як домашніх начебто гусей і качок, так і диких дроздов, чайок або навіть пінгвінів. Але після курячих найбільш популярні перепелині, і відрізняються від перших вони не тільки іншим забарвленням, меншим розміром і вагою, але і складом.

    Поживна цінність цих продуктів приблизно однакова — близько 150 кілокалорій на 100 г маси. Вага одного перепелиного яйця залежно від породи птиці коливається в межах 9-18 г, відповідно, калорійність перепелиного яйця (однієї штуки) — 13-26 кілокалорій. Яйця перепелів багатшими мікро — і макроелементами і мають більш ніжний і легкий смак. Ще один плюс — значно менша ймовірність виникнення алергічної реакції. А ось ризик підхопити кишкові захворювання при вживанні курячих та перепелиних яєць у сирому вигляді приблизно однаковий, тому останні також необхідно обов’язково варити або смажити перед їжею.

    • Норма перепелиних яєць для дорослого — до 5-6 штук в день і до 20-25 штук в тиждень
    • В дитяче меню продукт вводиться приблизно з однорічного віку, починаючи з пари штук в тиждень
    • До триріччя це кількість можна довести до 1-2 яєць в день
    • Для віку 4-10 років оптимально не більше 3 штук щодня
    • З 10 до 18 років, дітям до 4 яєць на день.

    Кому і коли не можна їсти яйця

    Єдиним абсолютним протипоказанням до вживання яєць в їжу є їх індивідуальна непереносимість. Літнім людям не варто відмовлятися від продукту повністю, але його кількість в раціоні варто скоротити — з віком яйця починають засвоюватися гірше. Якщо у людини є цукровий діабет, підвищений рівень холестерину, захворювання серцево-судинної системи, печінки, нирок і ШЛУНКОВО-кишкового тракту, необхідно проконсультуватися з лікарем. Він допоможе визначити, скільки можна їсти яєць без шкоди для організму.

    Резюме

    Яйця — дуже корисний продукт харчування, який бажано мати в раціоні кожного. Вони багаті білком, у тому числі незамінними амінокислотами, цінними вітамінами, мікро — і макроелементами. Регулярне помірне споживання яєць допоможе підтримати здоров’я нервової і кровоносної систем, поліпшить стан кісток, позитивно позначиться на пам’яті і когнітивних здібностях.