Зміст
В магазинах майже не залишилося якісних продуктів. Випічка без борошна, котлети без м’яса, а сир без молока – картина, на жаль, звична. Не дайте себе обдурити – уважно читайте склад, вивчайте упаковку, прислухайтеся до думки експертів.
Спресований або м’який? Знежирений, 2% або 5%? Як визначити неякісний сир, а заодно і недобросовісного виробника? Все про виборі сиру в цій статті.
Як вибрати сир: основні правила
- Термін придатності хорошого, якісного сиру не більше 7 діб.
- Продукт не повинен мати кислого присмаку (якщо сир кислий, він зіпсований).
- Колір – ближче до білого, без вкраплення темних чи світлих частинок. Сир жирністю 5 – 9 % може мати кремовий колір, знежирений – білий.
- Запах природний молочний (якщо запаху немає зовсім, перед вами сурогат; якщо запах неприємний, то варто відмовитися від покупки тим більше).
- Упаковка повинна бути цілісною, без ознак здуття, без липких слідів.
Як перевірити сир на наявність крохмалю і рослинних жирів
Натуральний сир – чистий продукт. В його складі не повинно бути сторонніх компонентів: крохмалю і рослинних жирів. Перший додають для збільшення маси продукту.
- Щоб перевірити сир на крохмаль, капніть на нього йодом. Якщо продукт посиніє чи стане фіолетовим – крохмаль присутній. Якщо на шматочку сиру залишиться колір йоду – крохмалю немає.
- Щоб перевірити сир на наявність рослинних жирів, існує два способи. Перший – покласти шматочок у рот і повільно розжувати. Якщо на губах і язиці відчуєте жирову плівку, рослинні жири є. Другий – покласти сир на тарілку і залишити без холодильника годин на 10. Якщо продукт покриється жовтою скоринкою, жир є.
Який сир вибрати: шпаргалка
Правила для вибору гарного сиру:
- Читаємо склад (якщо все добре, купуємо, якщо немає – беремо з полиці інший продукт)
- Приносимо додому, пробуємо, перевіряємо на наявність крохмалю і рослинного жиру
- Якщо продукт пройшов перевірку, запам’ятовуємо упаковку і купуємо такий і в наступний раз
- Якщо ні, продовжуємо пошуки за тією ж схемою
- Періодично не забувайте заглядати на сайт Росконтроля. Там можна подивитися виробників і окремі продукти, що потрапили в Чорний список Росконтроля.
Читайте також: Як приготувати кефір в домашніх умовах
Читайте також: Скільки яєць можна з’їдати в день
В якому сирі більше білка: в спресованому або м’якому?
Якщо ви берете сир для смаку, можете купувати будь – спресований або м’який, головне, з хорошим складом і від перевіреного виробника. Як вибрати такий продукт, ми написали вище.
Якщо необхідно триматися в рамках БЖУ і споживати достатню кількість білка для росту м’язів, купуйте сир, в якому більше білка. Самий корисний, містить найбільше білка – спресований, з мінімальною кількістю вологи. У м’якому зазвичай води більше, навіщо за неї переплачувати?
Корисніше і смачніше всього сир 2 – 5%. Знежирений не завжди краще, навіть якщо ви на дієті. Більше ймовірності, що в нього щось додали для смаку.