Вибираємо сир правильно: як не купити сурогат

76


Зміст

  • Як вибрати сир: основні правила
  • Як перевірити сир на наявність крохмалю і рослинних жирів
  • Який сир вибрати: шпаргалка
  • В якому сирі більше білка: в спресованому або м’якому?
  • В магазинах майже не залишилося якісних продуктів. Випічка без борошна, котлети без м’яса, а сир без молока – картина, на жаль, звична. Не дайте себе обдурити – уважно читайте склад, вивчайте упаковку, прислухайтеся до думки експертів.

    Спресований або м’який? Знежирений, 2% або 5%? Як визначити неякісний сир, а заодно і недобросовісного виробника? Все про виборі сиру в цій статті.

    Як вибрати сир: основні правила

    • Термін придатності хорошого, якісного сиру не більше 7 діб.
    • Продукт не повинен мати кислого присмаку (якщо сир кислий, він зіпсований).
    • Колір – ближче до білого, без вкраплення темних чи світлих частинок. Сир жирністю 5 – 9 % може мати кремовий колір, знежирений – білий.
    • Запах природний молочний (якщо запаху немає зовсім, перед вами сурогат; якщо запах неприємний, то варто відмовитися від покупки тим більше).
    • Упаковка повинна бути цілісною, без ознак здуття, без липких слідів.

    Як перевірити сир на наявність крохмалю і рослинних жирів

    Натуральний сир – чистий продукт. В його складі не повинно бути сторонніх компонентів: крохмалю і рослинних жирів. Перший додають для збільшення маси продукту.

    • Щоб перевірити сир на крохмаль, капніть на нього йодом. Якщо продукт посиніє чи стане фіолетовим – крохмаль присутній. Якщо на шматочку сиру залишиться колір йоду – крохмалю немає.
    • Щоб перевірити сир на наявність рослинних жирів, існує два способи. Перший – покласти шматочок у рот і повільно розжувати. Якщо на губах і язиці відчуєте жирову плівку, рослинні жири є. Другий – покласти сир на тарілку і залишити без холодильника годин на 10. Якщо продукт покриється жовтою скоринкою, жир є.

    Який сир вибрати: шпаргалка

    Правила для вибору гарного сиру:

    • Читаємо склад (якщо все добре, купуємо, якщо немає – беремо з полиці інший продукт)
    • Приносимо додому, пробуємо, перевіряємо на наявність крохмалю і рослинного жиру
    • Якщо продукт пройшов перевірку, запам’ятовуємо упаковку і купуємо такий і в наступний раз
    • Якщо ні, продовжуємо пошуки за тією ж схемою
    • Періодично не забувайте заглядати на сайт Росконтроля. Там можна подивитися виробників і окремі продукти, що потрапили в Чорний список Росконтроля.

    Читайте також: Як приготувати кефір в домашніх умовах
    Читайте також: Скільки яєць можна з’їдати в день

    В якому сирі більше білка: в спресованому або м’якому?

    Якщо ви берете сир для смаку, можете купувати будь – спресований або м’який, головне, з хорошим складом і від перевіреного виробника. Як вибрати такий продукт, ми написали вище.

    Якщо необхідно триматися в рамках БЖУ і споживати достатню кількість білка для росту м’язів, купуйте сир, в якому більше білка. Самий корисний, містить найбільше білка – спресований, з мінімальною кількістю вологи. У м’якому зазвичай води більше, навіщо за неї переплачувати?

    Корисніше і смачніше всього сир 2 – 5%. Знежирений не завжди краще, навіть якщо ви на дієті. Більше ймовірності, що в нього щось додали для смаку.