вирішили урізноманітнити буденне меню і приготувати смачну випічку? шукаєте варіанти тіста, яке довго зберігає форму і свіжість? тоді прочитайте, що можна зробити з листкового тіста.
Листкове тісто-винятковий варіант для приготування випічки. Якщо немає бажання і часу готувати його самостійно, то завжди можна придбати кілька листів в магазині, закинути в морозильну камеру і використовувати в міру необхідності.
Випічка з листкового тіста-відмінний варіант ситного сніданку, перекусу і смачне доповнення до чаю. Вона довго не черствіє.
Якщо роздумуєте, що приготувати з листкового тіста, то пропонуємо ознайомитися з найбільш цікавими і простими варіантами:
Відкриті слойки
Для цієї випічки підійде дріжджове листкове тісто. Знадобиться 0,3 кг такої основи.
Начинка складається з:
- курячих яєць — 5-6 шт.;
- шинки;
- чеддера;
- зелені (кріп, петрушка, кінза).
Приправи додавайте, орієнтуючись на власний смак.
Щоб швидко зробити смачні слойки, виконайте такі дії:
- розкотіть тісто товщиною 5-7 мм
- поріжте на порційні шматки розміром 15х15 см.
- загніть трохи краю квадратиків, щоб начинка не розповзлася.
- у кожну заготовку викладіть по скибочці шинки.
- розбийте яйце і вилийте його так, щоб воно покривало шинку. Приправте блюдо.
Перед тим як ставити слойки в духовку, посипте їх зверху дрібно нарубаної зеленню, змішаної з тертим чеддером. На приготування страви витратите 10 хвилин, якщо розігрієте духовку до 200 градусів.
Кільце
Ця страва з листкового тіста відмінно доповнить сніданок, його можна запропонувати чоловікові і дітям в якості денного перекусу.
Для приготування знадобиться півкілограма тіста, а в якості начинки:
- шинка або докторська ковбаса — 300 г;
- сир — 250 г;
- яйця — 4 шт.;
- кетчуп або будь-який інший соус.
Для пікантності додайте часник.
Приготування складається з двох етапів, а саме:
- підготовка начинки. Для цього ковбасу / шинку наріжте соломкою і обсмажте на сковороді; збийте яйця і вилийте на сковороду, де готується ковбаса або шинка.
- формування слойки. Щоб її приготувати, доведеться поворожити над тестом:
- розкачайте його так, щоб товщина була невеликою-3-4 мм, а діаметр не перевищував 30 см;
- у центр розкатаного кола поставте склянку і виріжте коло;
- відступивши від центрального кола 5 см, розріжте тісто трикутними клинами так, щоб вони нагадували пелюстки квітки;
- змастіть коло кетчупом, змішаним з подрібненим часником;
- викладіть начинку по кільцю і загніть пелюстки, притиснувши їх по центру.
Вийде оригінальна плетінка. Випікайте її в духовці 15 хвилин при температурі 200 градусів.
Пиріг з фаршем
Приготуйте ситне доповнення до перших страв — спечіть пиріг з листкового тіста з фаршем. Використовуйте дріжджове тісто-0,5 кг.
В якості начинки візьміть:
- яловичий або курячий фарш-0,3 кг;
- цибуля — 1 шт.;
- зелень (кінза, петрушка).
За бажанням таку начинку урізноманітніть, додавши нарізані кубиками помідори, болгарський перець, порізаний тонкою соломкою.
Цибулю і фарш попередньо обсмажте і протушкуйте з овочами, посоліть і поперчіть за смаком. Далі виконайте такі дії:
- тісто розділіть на дві рівні порції. Це основа і верх пирога. Розкачайте їх так, щоб тісто не було занадто тонким, але і не порвалося при випіканні.
- підготуйте деко, застеливши його папером.
- викладіть одну частину і сформуйте бортики.
- висипте на тісто начинку.
- прикрийте фарш зверху другою частиною тіста і щільно притисніть краю.
Пиріг буде виглядати апетитно, якщо, перед тим як ставити в духовку, зверху змастите його збитим яйцем. Щоб приготувати пиріг, знадобиться 20-25 хвилин. Духовку розігрійте до 180 градусів.
Щоб під час приготування скоринка не розтріскалася, перед тим як ставити деко в духовку, дайте пирогу вистоятися 10 хвилин.
Приготуйте пироги з рибною або сирною начинкою. Сподобаються домочадцям і пироги з листкового тіста з капустою. Крім того, такий вид тесту — відмінна основа для піци.
Закуски з листкового тіста
Якщо хочете приготувати порційну закуску, яку можна взяти на пікнік, подати до пива, то зробіть:
- сирно-ковбасні рулетики;
- косички з курячим філе;
- хот-доги.
Для рулетиков розкачайте тісто прямокутником, змастіть його кетчупом і викладіть 250 г шинки або вареної ковбаси, посічену зелень і часник (3 зубчики). Полийте зверху майонезом (2-3 ст.л.) і посипте сиром (250 г), натертим на тертці. Поверніть рулетом. Розріжте його на порційні шматочки. Викладіть на деко і запікайте 10 хвилин при температурі 200 градусів.
Від домашніх хот-догів діти прийдуть у захват. Для їх приготування розкачайте тісто (0,4 кг), наріжте його на 3-4-сантиметрові по ширині смужки. Кожну заготовку змастіть соусом, який любите, і оберніть нею сосиску. Краї защипніть. Режим випікання такий же, як і в приготуванні рулетиків.
кіски з курячим філе і сиром припадуть до смаку любителям пива. Тут все елементарно просто: розкачане тісто розріжте на смужки шириною по 4-5 см.на одну половину смужки викладіть рубане копчене м’ясо, посипте зверху тертим чеддером. Перегніть другу частину тіста так, щоб воно закривало начинку, і защипніть краю. Для його приготування знадобиться 15 хвилин, якщо духову шафу розігріти до 180 градусів.
Ці закуски виглядають презентабельно, якщо перед тим, як ставити в духовку, їх змастити жовтком.
читайте також: як приготувати самсу в духовці
Якщо розібралися з солоною випічкою, то пора задуматися на тим, що спекти до чаю. Ось кілька варіантів, які точно припадуть до смаку будь-якій господині:
Сирний пиріг
Є бажання приготувати пиріг з листкового тіста і підшукуєте простий рецепт? тоді самий елементарний варіант-сирний пиріг.
Для його приготування дріжджове тісто не підійде, тому обмежтеся 0,5 кг листкового бездріжджового тіста.
Для начинки знадобиться:
- вершковий сир або жирний сир — 300 г;
- цукор — 175 г.
Щоб пиріг вийшов ароматним, додайте в начинку трохи ванільного цукру.
Дотримуйтесь такого алгоритму:
- розділіть тісто навпіл і розкачайте кожен шматок.
- підготуйте деко (застеліть пергаментом) і викладіть на нього одну частину тіста.
- збийте блендером сир, змішавши його попередньо з цукром і ваніллю.
- викладіть начинку на заготовку, а зверху накрийте другою частиною розкатаного тіста.
Творчі господині можуть зробити переплетення з другого шматка тіста. Для пирога знадобиться 20 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.
Булочки з листкового тіста
Булочки з яблуками дивовижні за смаком і дуже красиві зовні. Для їх приготування візьміть:
- листкове тісто-0,3 кг;
- яблука — 4 шт.;
- лимон — ½ шт.;
- яблучний або апельсиновий джем — 3 ст. Л.
Щоб спекти смачні і оригінальні булочки з яблуками, виконайте такі дії:
- вимиті яблука розріжте навпіл, видаліть насіння.
- наріжте фрукт тонкими пластинками.
- викладіть їх в глибоку ємність, залийте двома склянками води, в яку влийте сік ½ лимона. Проваріть яблука на невеликому вогні 5 хвилин і злийте воду.
- розкатане тісто розріжте на смужки шириною 7-10 см.
- кожну смужку змастіть джемом, умовно поділіть її навпіл і на верхню частину викладіть яблука так, щоб кожен наступний закривав край попереднього.
- другою половинкою смужки закрийте яблука до половини.
- згорніть рулетик.
В результаті вийде красива трояндочка. Розігрійте духовку до 200 градусів і випікайте булочки не менше 20-25 хвилин. Після того як виймете і дасте охолонути, посипте зверху пудрою.
Подібним чином можете приготувати булочки з маком. Для цього зробіть макову начинку, змішавши склянку маку з 150 г родзинок і подрібнених горіхів. У цю масу додайте білок.
Начинку викладіть на розкатаний прямокутник тесту. Поверніть його рулетом і розріжте на порційні шматки. Викладайте їх на деко зрізаною частиною догори. В процесі випікання тісто розшириться і сформується трояндочка.
Режим випікання такий же, як і в булочках з яблуками. До речі, замість яблук можна використовувати будь-які ягоди (вишню, смородину), підійде абрикос і персик. Така солодкаВипічка з листкового тіста викликає захват як у дорослих, так і дітей.
Бананово-шоколадні слойки
Ця випічка-вишукане доповнення до святкового чаювання. Щоб його приготувати, використовуйте:
- листкове тісто — 0,3 кг;
- «нутеллу» — 5-6 ст. Л.;
- банани — 3 шт.;
- корицю.
Готувати такі слойки просто. Для цього потрібно:
- нарізати розкачане тісто на трикутники.
- змастити кожну заготовку «нутеллою».
- розрізати банани великими шматочками.
- розкласти по одному шматку банана на кожну трикутну заготовку.
- загорнути широкий край заготовки і защипнути краю, далі згорнути кожен трикутник рулетом.
Щоб домогтися ідеального зовнішнього вигляду таких солодощів, змастіть збитим яйцем і посипте цукром, змішаним з корицею. Випікайте протягом 15 хвилин при температурі 180 градусів.
Круасани з джемом або згущеним молоком
Ще простіше готуються шоколадні круасани. Для них знадобиться 200 г тіста і 300 г будь-якого джему, вареного згущеного молока.
Готувати слід так:
- розкачайте тісто товщиною не менше 5 мм так, щоб вийшов коло діаметром 25-30 см.
- розріжте його на рівні частини трикутної форми.
- в основу кожної заготовки викладіть 2 ч.л. Начинки і загорніть їх, щоб вийшли рулети.
Щоб уникнути пригорання тіста, застеліть деко папером для випікання. Солодощі готові через 20 хвилин, якщо температура духової шафи не менше 200 градусів.
Печиво з листкового тіста
Така випічка найпростіша і найменш трудомістка з усіх. Тут найголовніше-красива презентація. Використовуйте для випікання різні форми.
Ось кілька варіантів, які не зажадають особливих зусиль від господині:
- зробіть «гусячі лапки» . Для цього знадобляться круглі форми (видавіть їх на тесті склянкою). Складіть вчетверо. Випікайте 15-20 хвилин при температурі 180 градусів. Після приготування посипте цукровою пудрою;
- спечіть «вушка» . Тонко розкачане тісто посипте цукром. Поверніть його рулетом і наріжте шматочками. Слідкуйте, щоб їх товщина не перевищувала 2 см. Приготування «вушок «в духовці, розігрітій до 190 градусів, займе 15 хвилин;
- зробіть » плетінку» . Наріжте розкачане тісто смужками і переплетіть їх.
Це лише невелика частина смачних страв, які можна приготувати з листкового тіста. Такий випічкою легко нагодувати ситним сніданком, вечерею домочадців, пригостити друзів і побалувати дітей-ласунів.
читайте також: пиріжки з листкового тіста з грибами