Що можна зробити з листкового тіста

73

вирішили урізноманітнити буденне меню і приготувати смачну випічку? шукаєте варіанти тіста, яке довго зберігає форму і свіжість? тоді прочитайте, що можна зробити з листкового тіста.

Листкове тісто-винятковий варіант для приготування випічки. Якщо немає бажання і часу готувати його самостійно, то завжди можна придбати кілька листів в магазині, закинути в морозильну камеру і використовувати в міру необхідності.

Випічка з листкового тіста-відмінний варіант ситного сніданку, перекусу і смачне доповнення до чаю. Вона довго не черствіє.

Якщо роздумуєте, що приготувати з листкового тіста, то пропонуємо ознайомитися з найбільш цікавими і простими варіантами:

Відкриті слойки

Для цієї випічки підійде дріжджове листкове тісто. Знадобиться 0,3 кг такої основи.

Начинка складається з:

  • курячих яєць — 5-6 шт.;
  • шинки;
  • чеддера;
  • зелені (кріп, петрушка, кінза).

Приправи додавайте, орієнтуючись на власний смак.

Щоб швидко зробити смачні слойки, виконайте такі дії:

  1. розкотіть тісто товщиною 5-7 мм
  2. поріжте на порційні шматки розміром 15х15 см.
  3. загніть трохи краю квадратиків, щоб начинка не розповзлася.
  4. у кожну заготовку викладіть по скибочці шинки.
  5. розбийте яйце і вилийте його так, щоб воно покривало шинку. Приправте блюдо.

Перед тим як ставити слойки в духовку, посипте їх зверху дрібно нарубаної зеленню, змішаної з тертим чеддером. На приготування страви витратите 10 хвилин, якщо розігрієте духовку до 200 градусів.

Кільце

Ця страва з листкового тіста відмінно доповнить сніданок, його можна запропонувати чоловікові і дітям в якості денного перекусу.

Для приготування знадобиться півкілограма тіста, а в якості начинки:

  • шинка або докторська ковбаса — 300 г;
  • сир — 250 г;
  • яйця — 4 шт.;
  • кетчуп або будь-який інший соус.

Для пікантності додайте часник.

Приготування складається з двох етапів, а саме:

  1. підготовка начинки. Для цього ковбасу / шинку наріжте соломкою і обсмажте на сковороді; збийте яйця і вилийте на сковороду, де готується ковбаса або шинка.
  2. формування слойки. Щоб її приготувати, доведеться поворожити над тестом:
  • розкачайте його так, щоб товщина була невеликою-3-4 мм, а діаметр не перевищував 30 см;
  • у центр розкатаного кола поставте склянку і виріжте коло;
  • відступивши від центрального кола 5 см, розріжте тісто трикутними клинами так, щоб вони нагадували пелюстки квітки;
  • змастіть коло кетчупом, змішаним з подрібненим часником;
  • викладіть начинку по кільцю і загніть пелюстки, притиснувши їх по центру.

Вийде оригінальна плетінка. Випікайте її в духовці 15 хвилин при температурі 200 градусів.

Пиріг з фаршем

Приготуйте ситне доповнення до перших страв — спечіть пиріг з листкового тіста з фаршем. Використовуйте дріжджове тісто-0,5 кг.

В якості начинки візьміть:

  • яловичий або курячий фарш-0,3 кг;
  • цибуля — 1 шт.;
  • зелень (кінза, петрушка).

За бажанням таку начинку урізноманітніть, додавши нарізані кубиками помідори, болгарський перець, порізаний тонкою соломкою.

Цибулю і фарш попередньо обсмажте і протушкуйте з овочами, посоліть і поперчіть за смаком. Далі виконайте такі дії:

  1. тісто розділіть на дві рівні порції. Це основа і верх пирога. Розкачайте їх так, щоб тісто не було занадто тонким, але і не порвалося при випіканні.
  2. підготуйте деко, застеливши його папером.
  3. викладіть одну частину і сформуйте бортики.
  4. висипте на тісто начинку.
  5. прикрийте фарш зверху другою частиною тіста і щільно притисніть краю.

Пиріг буде виглядати апетитно, якщо, перед тим як ставити в духовку, зверху змастите його збитим яйцем. Щоб приготувати пиріг, знадобиться 20-25 хвилин. Духовку розігрійте до 180 градусів.

Щоб під час приготування скоринка не розтріскалася, перед тим як ставити деко в духовку, дайте пирогу вистоятися 10 хвилин.

Приготуйте пироги з рибною або сирною начинкою. Сподобаються домочадцям і пироги з листкового тіста з капустою. Крім того, такий вид тесту — відмінна основа для піци.

Закуски з листкового тіста

Якщо хочете приготувати порційну закуску, яку можна взяти на пікнік, подати до пива, то зробіть:

  • сирно-ковбасні рулетики;
  • косички з курячим філе;
  • хот-доги.

Для рулетиков розкачайте тісто прямокутником, змастіть його кетчупом і викладіть 250 г шинки або вареної ковбаси, посічену зелень і часник (3 зубчики). Полийте зверху майонезом (2-3 ст.л.) і посипте сиром (250 г), натертим на тертці. Поверніть рулетом. Розріжте його на порційні шматочки. Викладіть на деко і запікайте 10 хвилин при температурі 200 градусів.

Від домашніх хот-догів діти прийдуть у захват. Для їх приготування розкачайте тісто (0,4 кг), наріжте його на 3-4-сантиметрові по ширині смужки. Кожну заготовку змастіть соусом, який любите, і оберніть нею сосиску. Краї защипніть. Режим випікання такий же, як і в приготуванні рулетиків.

кіски з курячим філе і сиром припадуть до смаку любителям пива. Тут все елементарно просто: розкачане тісто розріжте на смужки шириною по 4-5 см.на одну половину смужки викладіть рубане копчене м’ясо, посипте зверху тертим чеддером. Перегніть другу частину тіста так, щоб воно закривало начинку, і защипніть краю. Для його приготування знадобиться 15 хвилин, якщо духову шафу розігріти до 180 градусів.

Ці закуски виглядають презентабельно, якщо перед тим, як ставити в духовку, їх змастити жовтком.

читайте також: як приготувати самсу в духовці

Якщо розібралися з солоною випічкою, то пора задуматися на тим, що спекти до чаю. Ось кілька варіантів, які точно припадуть до смаку будь-якій господині:

Сирний пиріг

Є бажання приготувати пиріг з листкового тіста і підшукуєте простий рецепт? тоді самий елементарний варіант-сирний пиріг.

Для його приготування дріжджове тісто не підійде, тому обмежтеся 0,5 кг листкового бездріжджового тіста.

Для начинки знадобиться:

  • вершковий сир або жирний сир — 300 г;
  • цукор — 175 г.

Щоб пиріг вийшов ароматним, додайте в начинку трохи ванільного цукру.

Дотримуйтесь такого алгоритму:

  1. розділіть тісто навпіл і розкачайте кожен шматок.
  2. підготуйте деко (застеліть пергаментом) і викладіть на нього одну частину тіста.
  3. збийте блендером сир, змішавши його попередньо з цукром і ваніллю.
  4. викладіть начинку на заготовку, а зверху накрийте другою частиною розкатаного тіста.

Творчі господині можуть зробити переплетення з другого шматка тіста. Для пирога знадобиться 20 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.

Булочки з листкового тіста

Булочки з яблуками дивовижні за смаком і дуже красиві зовні. Для їх приготування візьміть:

  • листкове тісто-0,3 кг;
  • яблука — 4 шт.;
  • лимон — ½ шт.;
  • яблучний або апельсиновий джем — 3 ст. Л.

Щоб спекти смачні і оригінальні булочки з яблуками, виконайте такі дії:

  1. вимиті яблука розріжте навпіл, видаліть насіння.
  2. наріжте фрукт тонкими пластинками.
  3. викладіть їх в глибоку ємність, залийте двома склянками води, в яку влийте сік ½ лимона. Проваріть яблука на невеликому вогні 5 хвилин і злийте воду.
  4. розкатане тісто розріжте на смужки шириною 7-10 см.
  5. кожну смужку змастіть джемом, умовно поділіть її навпіл і на верхню частину викладіть яблука так, щоб кожен наступний закривав край попереднього.
  6. другою половинкою смужки закрийте яблука до половини.
  7. згорніть рулетик.

В результаті вийде красива трояндочка. Розігрійте духовку до 200 градусів і випікайте булочки не менше 20-25 хвилин. Після того як виймете і дасте охолонути, посипте зверху пудрою.

Подібним чином можете приготувати булочки з маком. Для цього зробіть макову начинку, змішавши склянку маку з 150 г родзинок і подрібнених горіхів. У цю масу додайте білок.

Начинку викладіть на розкатаний прямокутник тесту. Поверніть його рулетом і розріжте на порційні шматки. Викладайте їх на деко зрізаною частиною догори. В процесі випікання тісто розшириться і сформується трояндочка.

Режим випікання такий же, як і в булочках з яблуками. До речі, замість яблук можна використовувати будь-які ягоди (вишню, смородину), підійде абрикос і персик. Така солодкаВипічка з листкового тіста викликає захват як у дорослих, так і дітей.

Бананово-шоколадні слойки

Ця випічка-вишукане доповнення до святкового чаювання. Щоб його приготувати, використовуйте:

  • листкове тісто — 0,3 кг;
  • «нутеллу» — 5-6 ст. Л.;
  • банани — 3 шт.;
  • корицю.

Готувати такі слойки просто. Для цього потрібно:

  1. нарізати розкачане тісто на трикутники.
  2. змастити кожну заготовку «нутеллою».
  3. розрізати банани великими шматочками.
  4. розкласти по одному шматку банана на кожну трикутну заготовку.
  5. загорнути широкий край заготовки і защипнути краю, далі згорнути кожен трикутник рулетом.

Щоб домогтися ідеального зовнішнього вигляду таких солодощів, змастіть збитим яйцем і посипте цукром, змішаним з корицею. Випікайте протягом 15 хвилин при температурі 180 градусів.

Круасани з джемом або згущеним молоком

Ще простіше готуються шоколадні круасани. Для них знадобиться 200 г тіста і 300 г будь-якого джему, вареного згущеного молока.

Готувати слід так:

  1. розкачайте тісто товщиною не менше 5 мм так, щоб вийшов коло діаметром 25-30 см.
  2. розріжте його на рівні частини трикутної форми.
  3. в основу кожної заготовки викладіть 2 ч.л. Начинки і загорніть їх, щоб вийшли рулети.

Щоб уникнути пригорання тіста, застеліть деко папером для випікання. Солодощі готові через 20 хвилин, якщо температура духової шафи не менше 200 градусів.

Печиво з листкового тіста

Така випічка найпростіша і найменш трудомістка з усіх. Тут найголовніше-красива презентація. Використовуйте для випікання різні форми.

Ось кілька варіантів, які не зажадають особливих зусиль від господині:

  • зробіть «гусячі лапки» . Для цього знадобляться круглі форми (видавіть їх на тесті склянкою). Складіть вчетверо. Випікайте 15-20 хвилин при температурі 180 градусів. Після приготування посипте цукровою пудрою;
  • спечіть «вушка» . Тонко розкачане тісто посипте цукром. Поверніть його рулетом і наріжте шматочками. Слідкуйте, щоб їх товщина не перевищувала 2 см. Приготування «вушок «в духовці, розігрітій до 190 градусів, займе 15 хвилин;
  • зробіть » плетінку» . Наріжте розкачане тісто смужками і переплетіть їх.

Це лише невелика частина смачних страв, які можна приготувати з листкового тіста. Такий випічкою легко нагодувати ситним сніданком, вечерею домочадців, пригостити друзів і побалувати дітей-ласунів.

читайте також: пиріжки з листкового тіста з грибами