Зміст
Капуста – один з небагатьох продуктів, дозволених навіть на жорсткій дієті. Капуста в основному складається з води і володіє низькою калорійністю — всього 27 ккал на 100 р. БЖУ– 1,8/0,1/4,7. У ній немає жиру – їсти можна в будь-який час доби, як тільки відчули голод. Одна біда – багато сирої капусти не з’їси. У чистому вигляді вона швидко набридає. І тут на виручку приходить соковита і ніжна квашена капуста, рецепт якої використовували ще наші бабусі. Готувати дуже просто, а їсти виключно смачно! Особливо актуальна капуста квашена на зиму – в цей період овочі найдорожчі і не дуже корисні. Зберігайте собі і діліться з близькими та друзями!
Рецепт смачною квашеної капусти
Нам буде потрібно:
1 великий качан капусти;
1 або 2 моркви;
1 літр фільтрованої води;
2 столові ложки солі;
100 г цукру;
100 мл оцту 9%;
6 – 7 великих зубчиків часнику;
лавровий лист, запашний перець горошком за смаком.
Крупно наріжте капусту (шматочками, приблизно, як на фото). Видаліть качан, вона не потрібна.
Вимийте, очистіть від шкірки і наріжте тонкими кружечками моркву. Залиште в глибокій ємності.
Налийте в каструлю літр води, поставте її на вогонь. Додайте сіль і цукор, перемішайте і доведіть до кипіння. Погасіть вогонь, влийте оцет, перемішайте.
Очистіть часник і покладіть його на дно трилітрової скляної банки. Зверху вкиньте лавровий лист і запашний перець. Тепер почніть укладати капусту, чергуючи з морквою, шарами. Укладайте щільно, утрамбовувати не треба. Коли банка наповниться, влийте трохи охолоджений маринад. Накрийте поліетиленовою кришкою і залиште на столі до повного охолодження, позика поставте банку в холодильник на добу. Все, смачна квашена капуста готова!
Капуста маринована шматками виходить дуже соковита і ніжна (за рахунок того, що ви порізали її крупно). Капусту можна подавати до каш, картоплі, м’яса, риби, овочевих рагу та інших страв. Перед подачею можна присмачити капусту крапелькою рослинного масла – кому який більше подобається.
Корисні властивості і склад капусти
Овоч багатий вітамінами групи B і C, йодом, фосфором і залізом, марганцем, фтором, магнієм, кальцієм, ферментами, амінокислотами і фітонцидами. Завдяки високому вмісту клітковини, насичення відбувається швидко, а відчуття ситості залишається тривалий час. Капуста в раціоні сприяє хорошій роботі стільця, допомагає боротися з набряками й застійними явищами в тканинах.
Овоч допомагає ефективно боротися із зайвими кілограмами, виводить токсини і шлаки, допомагає при серцево-судинних захворюваннях, хворобах печінки, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Корисна капуста при ожирінні і діабеті. Зміцнює імунітет!
Втім, є і обмеження.
Кому не рекомендовані страви з капусти?
Незважаючи на величезну користь капусти, вона може завдати деякий шкоди організму.
- Свіжа капуста у великих кількостях може завдати шкоди за наявності захворювань щитовидної залози. Продукт також опиняється під забороною при загостренні виразки шлунка та запаленні дванадцятипалої кишки.
- Якщо є обмеження вживання солі, від квашеної капусти краще відмовитися (замініть її свіжої). Або інший спосіб – квашену капусту промити, щоб «змити» сіль і цукор. І, звичайно, капусту теж треба їсти в міру.