Фруктоза небезпечна для здоровя!

68


Зміст

  • Фруктоза і цукор: різниця
  • Шкода фруктози
  • Фруктоза в овочах і фруктах
  • Фруктоза замість цукру: шкода чи користь?
  • Фруктовий цукор, або фруктоза – здається, абсолютно нешкідлива, оскільки є природною складовою фруктів і деяких овочів. Тому багато хто впевнені, що фруктоза корисніше звичайного цукру. Але як же вони помиляються!

    Фруктоза і цукор: різниця

    Сахароза, з якої складається звичайний цукор, погана сама по собі, але і фруктоза не краще. Лише десять відсотків фруктози перетворюються в енергію. Решта дев’яносто йдуть прямо в жир. Наслідок: набір ваги, підвищення рівня тригліцеридів (жирів) у крові та жировий гепатоз (ожиріння печінки. Багато з’їдають величезну кількість солодких фруктів, будучи впевненими, що таким чином вони підтримують себе, а на ділі шкодять власному організму.

    Фруктоза – моносахарид. Вона в 2 рази солодше глюкози і в 4-5 разів солодше лактози. Фруктоза прямо відправляється в кров у вигляді жирних кислот, що негативно впливає на печінку і серцево-судинну систему, провокує порушення вуглеводного і ліпідного обміну. Діабет, атеросклероз і так званий неалкоголический гепатоз печінки швидше розвиваються при високому споживанні фруктози.

    • Калорійність фруктози – 399 ккал на 100 грамів – зовсім не легка добавка!

    Шкода фруктози

    Промисловість любить фруктозу, оскільки проводити її дешево, а от солодощі вона вдвічі перевершує звичайний цукор. Тому вона міститься в лимонаді, варення і магазинних джемах, а головне – в так званих «легких», «дієтичних» продуктах. На них навіть може бути написано: Без цукру! Воно зрозуміло: звичайного цукру в них не додавали. Але ось на фруктозу, яка не потребує позначенні, подібний припис не поширюється.

    Фруктоза замість цукру – не найправильніше рішення. Споживання фруктози у великих кількостях пригнічує виробництво гормону лептину, який відповідає за передачу сигналів від насичення шлунка в мозок. Таким чином фруктоза може викликати справжні напади голоду на солодке.

    Фруктоза в овочах і фруктах

    Фрукти, чудеса селекції останніх десятиліть, були свідомо зроблені ще більш солодкими: яблука, груші, сливи, абрикоси, персики, виноград і всі види сухого компоту – натуральні бомби з фруктози. Мало фруктози містять лимони, апельсини і лайми. Всі натуральні йогурти і молочні продукти також належать до останньої категорії, але тільки не ті, в яких є фруктові добавки або мед.

    Овочі теж різняться за вмістом фруктози.

    Мало фруктози містять:

    • зелені і листові салати;
    • шпинат;
    • гриби;
    • брокколі;
    • спаржа;
    • редька;
    • редис;
    • ревінь.

    В цих овочах вміст фруктози вище, ніж в першій групі:

    • баклажани;
    • кольорова капуста;
    • боби;
    • квасоля;
    • горох;
    • огірки;
    • морква;
    • порей;
    • кольрабі;
    • помідори;
    • білокачанна капуста;
    • кабачки;
    • солодка кукурудза;
    • цибуля.

    Фруктоза замість цукру: шкода чи користь?

    Фруктоза або цукор? Якщо відверто – ні те, ні інше. Найкраще, що можна зробити – відвикнути від солодкого. Проте харчова промисловість робить все можливе, щоб цього не сталося, намагаючись залучити якомога більше покупців солодким смаком. І починається це вже з раннього дитинства – більшість продуктів для малюків солодкі. Таким чином відкривається двері для всіх хворих, штучно вироблених продуктів.

    Помічено: якщо хтось протягом 14 днів п’є каву або чай без цукру, а потім випадково сьорбне підсолодженого, він виплюне його. Це доводить, що навіть за два тижні цілком можливо прищепити собі іншу звичку щодо смаку їжі.

    Найголовніше – уникати напоїв, якщо в складі є фруктоза і сахароза, так званих дієтичних продуктів, їсти більше свіжих овочів, в тому числі сирих, а не фруктів. В овочах міститься не менше вітамінів і мікроелементів, але в рази менше фруктози. І рівень жирів в крові знизиться, і печінка нарешті зітхне з полегшенням.