Зміст
Намагаєтеся обмежити кількість солодкого? Не купуєте цукерки, морозиво, джеми і думаєте, що не їсте цукор? Не завжди це так. Розповімо про несолодких продуктах, в складі яких багато цукру.
В яких несолодких продуктах міститься цукор?
Значна частка цукру міститься в багатьох магазинних продуктах, про яких ми напишемо нижче. Що з цим робити? Будьте уважні і завжди читайте склад.
- Декстроза
- Мальтоза
- Кукурудзяний сироп
- Нектар агави
- Меляса
- Тростинний сік
Якщо ви знайшли у складі, знайте, там є цукор!
Також варто згадати, що на етикетці не завжди зазначено кількість цукру, вірніше, майже завжди не зазначено. Що робити в цьому випадку? Читати склад продукту повністю зверху вниз – основні інгредієнти перераховуються першими. Якщо цукор маячить в самому кінці, це добра ознака.
Магазинні соуси
Кетчупи, соуси барбекю, соуси для заправки салатів. Навіть якщо солодкого присмаку не відчувається, це не означає, що цукру немає. Так, в одній столовій ложці томатного кетчупу міститься близько 4 грамів цукру, в соусі чилі – близько 8 грамів. Деяка кількість цукру є в готових соусах будь-яких брендів, тому краще готувати томатний соус будинку або купувати в магазинах спортивного харчування. Так, соус цезар і соус барбекю можна знайти без цукру і практично без калорій.
Хлібобулочні вироби
Не тільки плюшки і круасани містять цукор. Він є практично в будь-якому хлібі, не виключаючи цільнозерновий, так званий фітнес. Шах і мат любителям хліба ЗСЖ, який вони просувають в маси. Дійсно, поживних речовин у хлібі фітнес набагато більше, але по частині вмісту цукру нічого нового – не менше 4 г на 100 г, так само, як і в іншому хлібі. Вихід – піч самому або купувати хлібці з хорошим складом, де немає цукру і дріжджів.
Овочеві консерви, салати, мариновані огірки і помідори
Додавати консервацію цукор належить за рецептом, тому жодна банку помідор в магазині без цього не обходиться. Вихід той самий – консерви робити самостійно. В Мережі повно рецептів закруток без використання цукру.
Цукор може міститися в кабачкової та баклажанної ікри, маринованих огірках, помідорах, лечо, консервованому горошку і кукурудзи, морській капусті, салаті з квасолі, грибних закусках. Цукор міститься приблизно в половині всіх консервованих продуктів, які є на полицях. Причому, як дешевих, так і в дорогих. І навіть у продуктах з позначкою ECO.
Готові страви, напівфабрикати
Готові супи, другі страви, заморозки, м’ясні напівфабрикати та ковбасні вироби. Сосиски, шинка, окіст, бекон, ковбаса часто містять у складі цукор, а також сахарозу, мелясу, декстрозу або кукурудзяний сироп. Причому в більшості випадків це зовсім ніяк не відчувається, тому склад читати обов’язково. І, звичайно, якщо ви дбаєте про здоров’я, від ковбас і напівфабрикатів варто відмовитися зовсім. І не тільки по причині присутності в складі цукру.
Знежирені молочні продукти
Це неймовірно, але цукор можна знайти навіть в молочних і кисломолочних продуктах з низьким вмістом жиру. Це справжній удар в спину, адже саме знежирений сирок і кефір рекомендується їсти котрі худнуть на обід і перед сном.
Насправді не варто зациклюватися на знежиреної продукції, краще з’їсти і сирок 5%, якщо в міру, це не зашкодить.
Набагато гірше, якщо ви віддали перевагу знежирений продукт з поганим складом. Справа в тому, що знежирений кефір і сир не володіють привабливим смаком, і тоді виробники йдуть на різні хитрощі: кладуть в них підсолоджувачі та інші добавки. В результаті навіть несолодкий йогурт може містити до 10 грамів цукру на 100 г готового продукту.
Суші і роли
Звичайно, суші і роли – це не мисливські ковбаски з пивом, але і здоровою цю їжу називати передчасно. Дійсно, на перший погляд поєднання рису, норі і свіжої риби видається цілком правильним, але це не зовсім так. По-перше, білий рис. По-друге, спеціальний рецепт його приготування (багато кухарі додають при варінні рисовий оцет, цукор і сіль). По-третє, інші інгредієнти, які містять багато жиру і цукру. Сир, бекон і навіть майонез.
Чому слід негайно обмежити кількість цукру?
Всесвітня організація охорони здоров’я ВООЗ настійно рекомендує знизити споживання цукру – максимальна доза 12 чайних ложок, а краще – 6.
Вільні цукру – ті, що додаються в процесі приготування їжі, не несуть ніякої живильної цінності. Вільні цукру не дають відчуття насичення. Навпаки, незабаром після вживання солодкої їжі ви знову відчуєте голод. Дефіцит енергії – ще одна «принадність», з якою нерідко стикаються ласуни. Не говоримо вже про те, що надмірне вживання цукру – прямий шлях до десятків захворювань.
Читайте також: Учені назвали продукти, що підвищують ризик раку
Читайте також: Чим небезпечні транс-жири
Читайте також: Харчові добавки, які шкодять здоров’ю
Якщо ви твердо вирішили відмовитися від цукру, потрібно не просто перестати класти його в чай і каву, але і уважно ставитися до всього, що відправляється до вас в шлунок.