Зміст
Користь перших страв неоціненна: супи здатні поліпшити роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нормалізувати травлення і сприяють швидкому насиченню. Однак не всі рідкі страви однакові. Основні відмінності – це смакові властивості і калорійність супів. Однозначно сказати, скільки калорій в супі, неможливо. Їх кількість залежить від інгредієнтів, які використовуються при приготуванні, а також від самого рецепту страви.
Кількість калорій залежить і від бульйону, який є основою першого страви:
- Самим легким вважається суп овочевий, калорійність в середньому 5 ккал. Проте показник безпосередньо залежить від використовуваного продукту.
- Якщо готувати бульйон на грибах, на виході виходить рідина, в якій буде 3 ккал.
- Коли за основу береться картопля, показник зростає до 27 ккал.
- Використання м’яса при варінні істотно «обважнює» страву. Калорійність борщу, звареного на основі свинини, становить 50-60 Ккал, 40 при цьому «додає» бульйон.
- Калорійність супів на курячому бульйоні істотно нижче – з 40 ккал на частку рідини припадає всього 15.
Крім бульйону, на число калорій впливають:
Які супи підходять для тих, що худнуть
Далеко не всі перші страви дозволяється їсти людям, які дотримуються дієти. У число заборонених до вживання потрапили:
- Суп харчо, калорійність якого 114,9 ккал.
- Борщ на свинині, що містить 70-90 ккал.
- Суп з фрикадельками. Його калорійність складає 70 ккал.
Деякі інші популярні рідкі страви також вважаються занадто важкими, щоб включати їх в раціон:
- Калорійність горохового супу 66 Ккал;
- Гарбузовий суп – калорійність 62 Ккал;
- Калорійність молочного супу 111 Ккал;
- Сирний суп – калорійність 93,4 Ккал;
- Калорійність квасоляного супу 66 Ккал.
При приготуванні дієтичних супів краще використовувати овочеві або нежирні бульйони курячі. Для тих, що худнуть підходять наступні страви:
- Курячий суп – калорійність 24,2 Ккал, при умові відмови від використання локшини або вермішелі;
- Грибний суп – калорійність 26 Ккал;
- Томатний суп – 11 Ккал;
- Щі – калорійність 28-32 Ккал;
- Вуха – калорійність 46 ккал;
- Розсольник – калорійність 46 Ккал;
- Окрошка – калорійність 47 Ккал, при умови приготування на кефірі;
- Суп з яловичиною – калорійність 41,9 Ккал.
Відмінним рішенням стане суп на воді – калорійність страви безпосередньо залежить від вибору інгредієнтів.
Зменшити кількість калорій у страві досить просто:
- Необхідно повністю відмовитися від використання жирних видів м’яса, замінивши їх куркою.
- Перший бульйон зливається, суп готується на другому.
- Також слід виключити найбільш калорійні інгредієнти: замість вермішелі використовувати рис, а замість картоплі додати квасолю.
- Кількість солі, що додається в блюдо, також слід мінімізувати.
- А ось відмовлятися від спецій не варто. Багато хто з них, наприклад, імбир, часник, чилі, куркума або каррі сприяють спалюванню зайвого жиру в організмі.
Як готувати смачний легкий суп
Зробити низькокалорійне блюдо, при цьому зберігши чудові смакові якості, дійсно складно. Однак відмінного результату можна добитися, якщо скористатися наступним рецептом, допомагає приготувати баклажан крем-суп, калорійність якого всього 18 Ккал.
Для приготування потрібно:
Інструкція по приготуванню проста:
А для тих, хто не звик рахувати калорії, прекрасно підійде суп курячий з вермішеллю, калорійність якого 132 Ккал з розрахунку на 100 грамів готового страви.
Рецепт курячого супу з вермішеллю
Потрібно:
Щоб приготувати страву, потрібно слідувати інструкції:
Кожен суп приносить користь. Грибний заповнить дефіцит магнію, гороховий зміцнить волосся і прискорить їх зростання, а борщ послужить як відмінного засоби для профілактики і лікування анемії. До того ж подібне блюдо дуже поживно і корисно для травної системи.