Мед з кульбаб являє собою одну з найбільш рідкісних різновидів продуктів бджільництва. Це пов’язано з тим, що рослина має досить гіркий нектар, який бджоли не прагнуть збирати. При цьому існує і штучний продукт, який готується руками людей. Однак далеко не всім відомо, як можна зробити мед з кульбаб. Сьогодні відомо багато рецептів, які відрізняються за інгредієнтами і технології приготування.
Корисні властивості
Кульбабовий мед буває натуральним або штучним. У першому випадку продукт роблять бджоли, перетравлюючи нектар рослини. Штучний продукт готують люди в домашніх умовах. Мед з кульбаб надзвичайно корисний для здоров’я. Це пов’язано з його багатим складом.
Продукт включає наступне:
- натрій;
- мідь;
- марганець;
- фосфор;
- калій;
- селен;
- цинк.
Цілющі властивості меду вважаються вельми різноманітними. Цей продукт впливає на найрізноманітніші органи і системи людського організму:
- зміцнює імунітет і підвищує тонус організму. Тому речовина можна використовувати для профілактики і лікування вірусних інфекцій.
- знижує тиск, нормалізує рівень холестерину, покращує згортання крові. Продукт допустимо використовувати для профілактики і лікування анемії і атеросклерозу.
- покращує апетит, активізує секрецію шлунка, відновлює кишкову мікрофлору. Кульбабовий мед зменшує інтоксикацію при харчовому отруєнні, надає жовчогінний ефект, активізує роботу підшлункової залози. Продукт допомагає позбутися від запорів, гастриту, захворювань печінки.
- виводить мокротиння з легенів і сприяє відхаркування. Кульбабовий мед допустимо використовувати для боротьби з кашлем, бронхітом, запаленням легенів, туберкульозом.
- усуває напади мігрені, справляється з безсонням, надає седативний ефект.
Рецепт приготування з лимоном
Зробити мед можна з 400 квіток кульбаб. Для цього будуть потрібні наступні компоненти:
- 400 яскравих квіток кульбаб;
- 1 великий лимон;
- 1 кілограм цукру.
Щоб отримати смачний і корисний продукт, потрібно враховувати наступне:
- збирати квітки тільки в теплу і сонячну погоду, коли вони максимально розкриті. Рослинна сировина потрібно добре промити і залити холодною водою на добу. Потім злити воду і процідити.
- скласти квітки в каструлю, додати воду і подрібнений лимон, довести до кипіння і залишити на 2-3 години.
- процідити склад, видаливши кашку.
- додати в рідину цукор.
- варити 40 хвилин. Якщо хочеться отримати більш густу масу, тривалість приготування потрібно збільшити. Якщо планується закочувати мед в банки, потрібно використовувати 1,5 кілограма цукру.
З апельсином
Щоб приготувати смачний і ароматний продукт, варто взяти наступне:
- 250 грамів квіток кульбаби;
- 1,5 літра води;
- сік 1 лимона;
- 750 грамів цукру на 1 літр рідини;
- 2 апельсина.
Для приготування кульбабового меду потрібно зробити наступне:
- вимити апельсини. При цьому чистити їх не потрібно. Фрукти слід спочатку розрізати на 4 частини, а потім кожну з них порізати на тонкі часточки.
- ретельно вимити квітки і просушити їх на бавовняних серветках.
- скласти в каструлю, додати апельсини і влити 1,5 літра води.
- варити протягом 1 години.
- процідити відвар.
- влити сік лимона і додати цукор. Варити ще 1 годину.
- остудити і перелити в банки.
З лимонною кислотою
В цей рецепт входять наступні компоненти:
- 400 квіток кульбаби;
- 1 кілограм цукру;
- 750 мілілітрів води;
- 1 невелика ложка лимонної кислоти.
Щоб отримати якісний і смачний продукт, потрібно зробити наступне:
- промити квітки кульбаби і викласти їх в каструлю.
- поставити рослинну сировину на плиту, додати воду і дочекатися початку кипіння. Після чого зменшити вогонь і варити чверть години.
- процідити вміст через сито.
- у відвар додати цукор і лимонну кислоту. Все ретельно перемішати.
- поставити на невеликий вогонь і готувати протягом півгодини. В результаті потрібно отримати масу середньої густоти. Занадто рідкий продукт може скиснути, а дуже густий – закристалізуватися.
Без варіння
При цьому потрібно зробити наступне:
- зрізати стебла кульбаб і промити квітки.
- подрібнити рослинну сировину за допомогою блендера.
- додати в кашку мед і ретельно перемішати.
- помістити в банку і закрити.
Найкраще використовувати травневий мед. Важливо, щоб він володів досить рідкою консистенцією.
Шкода і протипоказання
Продукт має наступні протипоказання до застосування:
- індивідуальна непереносимість;
- алергічні реакції;
- гіпервітаміноз;
- виразкове ураження шлунка або дванадцятипалої кишки;
- закупорка жовчних шляхів.
Крім цього, речовина слід акуратно приймати людям з цукровим діабетом, зайвою вагою, запаленнями травної системи. Це ж стосується осіб, які страждають психічними порушеннями.
Мед з кульбаб потрібно зберігати в скляних герметичних банках. Його слід тримати в темному місці. Важливо стежити, щоб на продукт не потрапляли прямі сонячні промені, оскільки це може спровокувати втрату корисних властивостей. Важливе значення має дотримання температурного режиму. Він повинен становити + 5-20 градусів.
Кульбабовий мед являє собою унікальний продукт, який приносить здоров’ю велику користь. Сьогодні відомо багато рецептів приготування цієї страви, що дозволяє кожній людині вибрати підходящий варіант.