Як в домашніх умовах зробити мед з кульбаб – рецепти приготування

17

Мед з кульбаб являє собою одну з найбільш рідкісних різновидів продуктів бджільництва. Це пов’язано з тим, що рослина має досить гіркий нектар, який бджоли не прагнуть збирати. При цьому існує і штучний продукт, який готується руками людей. Однак далеко не всім відомо, як можна зробити мед з кульбаб. Сьогодні відомо багато рецептів, які відрізняються за інгредієнтами і технології приготування.

Корисні властивості

Кульбабовий мед буває натуральним або штучним. У першому випадку продукт роблять бджоли, перетравлюючи нектар рослини. Штучний продукт готують люди в домашніх умовах. Мед з кульбаб надзвичайно корисний для здоров’я. Це пов’язано з його багатим складом.

Продукт включає наступне:

  • натрій;
  • мідь;
  • марганець;
  • фосфор;
  • калій;
  • селен;
  • цинк.

Цілющі властивості меду вважаються вельми різноманітними. Цей продукт впливає на найрізноманітніші органи і системи людського організму:

  1. зміцнює імунітет і підвищує тонус організму. Тому речовина можна використовувати для профілактики і лікування вірусних інфекцій.
  2. знижує тиск, нормалізує рівень холестерину, покращує згортання крові. Продукт допустимо використовувати для профілактики і лікування анемії і атеросклерозу.
  3. покращує апетит, активізує секрецію шлунка, відновлює кишкову мікрофлору. Кульбабовий мед зменшує інтоксикацію при харчовому отруєнні, надає жовчогінний ефект, активізує роботу підшлункової залози. Продукт допомагає позбутися від запорів, гастриту, захворювань печінки.
  4. виводить мокротиння з легенів і сприяє відхаркування. Кульбабовий мед допустимо використовувати для боротьби з кашлем, бронхітом, запаленням легенів, туберкульозом.
  5. усуває напади мігрені, справляється з безсонням, надає седативний ефект.

Рецепт приготування з лимоном

Зробити мед можна з 400 квіток кульбаб. Для цього будуть потрібні наступні компоненти:

  • 400 яскравих квіток кульбаб;
  • 1 великий лимон;
  • 1 кілограм цукру.

Щоб отримати смачний і корисний продукт, потрібно враховувати наступне:

  1. збирати квітки тільки в теплу і сонячну погоду, коли вони максимально розкриті. Рослинна сировина потрібно добре промити і залити холодною водою на добу. Потім злити воду і процідити.
  2. скласти квітки в каструлю, додати воду і подрібнений лимон, довести до кипіння і залишити на 2-3 години.
  3. процідити склад, видаливши кашку.
  4. додати в рідину цукор.
  5. варити 40 хвилин. Якщо хочеться отримати більш густу масу, тривалість приготування потрібно збільшити. Якщо планується закочувати мед в банки, потрібно використовувати 1,5 кілограма цукру.

З апельсином

Щоб приготувати смачний і ароматний продукт, варто взяти наступне:

  • 250 грамів квіток кульбаби;
  • 1,5 літра води;
  • сік 1 лимона;
  • 750 грамів цукру на 1 літр рідини;
  • 2 апельсина.

Для приготування кульбабового меду потрібно зробити наступне:

  1. вимити апельсини. При цьому чистити їх не потрібно. Фрукти слід спочатку розрізати на 4 частини, а потім кожну з них порізати на тонкі часточки.
  2. ретельно вимити квітки і просушити їх на бавовняних серветках.
  3. скласти в каструлю, додати апельсини і влити 1,5 літра води.
  4. варити протягом 1 години.
  5. процідити відвар.
  6. влити сік лимона і додати цукор. Варити ще 1 годину.
  7. остудити і перелити в банки.

З лимонною кислотою

В цей рецепт входять наступні компоненти:

  • 400 квіток кульбаби;
  • 1 кілограм цукру;
  • 750 мілілітрів води;
  • 1 невелика ложка лимонної кислоти.

Щоб отримати якісний і смачний продукт, потрібно зробити наступне:

  1. промити квітки кульбаби і викласти їх в каструлю.
  2. поставити рослинну сировину на плиту, додати воду і дочекатися початку кипіння. Після чого зменшити вогонь і варити чверть години.
  3. процідити вміст через сито.
  4. у відвар додати цукор і лимонну кислоту. Все ретельно перемішати.
  5. поставити на невеликий вогонь і готувати протягом півгодини. В результаті потрібно отримати масу середньої густоти. Занадто рідкий продукт може скиснути, а дуже густий – закристалізуватися.

Без варіння

При цьому потрібно зробити наступне:

  1. зрізати стебла кульбаб і промити квітки.
  2. подрібнити рослинну сировину за допомогою блендера.
  3. додати в кашку мед і ретельно перемішати.
  4. помістити в банку і закрити.

Найкраще використовувати травневий мед. Важливо, щоб він володів досить рідкою консистенцією.

Шкода і протипоказання

Продукт має наступні протипоказання до застосування:

  • індивідуальна непереносимість;
  • алергічні реакції;
  • гіпервітаміноз;
  • виразкове ураження шлунка або дванадцятипалої кишки;
  • закупорка жовчних шляхів.

Крім цього, речовина слід акуратно приймати людям з цукровим діабетом, зайвою вагою, запаленнями травної системи. Це ж стосується осіб, які страждають психічними порушеннями.

Мед з кульбаб потрібно зберігати в скляних герметичних банках. Його слід тримати в темному місці. Важливо стежити, щоб на продукт не потрапляли прямі сонячні промені, оскільки це може спровокувати втрату корисних властивостей. Важливе значення має дотримання температурного режиму. Він повинен становити + 5-20 градусів.

Кульбабовий мед являє собою унікальний продукт, який приносить здоров’ю велику користь. Сьогодні відомо багато рецептів приготування цієї страви, що дозволяє кожній людині вибрати підходящий варіант.