Зміст
Мандарини – символ новорічного столу. Смак і аромат цитруса додасть святковий настрій і зарядить енергією. Вживати його можна не тільки в чистому вигляді. Кожна господиня повинна взяти на замітку рецепти приготування святкових страв з мандаринами, наприклад, салату, гарячої страви, десерту або насиченого чаю.
Ніжні грудки в маринаді мандариновому
- філе качки – 4 шт.;
- мандарини – 5 шт.;
- масло оливи;
- мед – 3 ст. ложки;
- портвейн – 150 мл;
- сіль – за смаком;
- чорний перець (рекомендовано мелений) за смаком.
На сковороду налити кілька крапель олії оливи. На ньому злегка обсмажити грудинку протягом однієї-двох хвилин. Потім перевернути її і обсмажувати з іншого боку такий же час. Рекомендується для готування використовувати грудку качатини з шкіркою. Після обжарювання її викладаємо на обробну дошку.
Мандарини попередньо обробити, очистивши шкірку і видаливши білу плівку. М’якоть двох плодів порубати на дрібні частини і віджати сік. Три цитруса розділити на часточки.
Шкірку від мандарина перекласти в сковороду, де раніше обсмажувалася філе птиці. Смажити її протягом однієї хвилини, потім додати м’якоть мандарина і мед. Вміст томити на слабкому вогні протягом двох хвилин, постійно помішуючи.
До ароматної консистенції влити цитрусовий віджатий сік і продовжувати обсмажувати до тих пір, поки рідина не закипить і не почне випаровуватися. Влити портвейн і продовжувати нагрівати на вогні ще кілька хвилин. Соус повинен загуснути. Як тільки це сталося, курячі грудки акуратно перекласти в нього і продовжувати готувати протягом двох хвилин.
Перед подачею до столу ароматні качині грудки з мандаринами рясно змастити соусом. Альтернативою мандаринам може стати вишня або інжир.
Кускус з птицею і цитрусом
- кускус – одна чашка середнього розміру;
- масло оливи – 2 ч. ложки;
- варене філе– 1 шт.;
- мандарини – 2 невеликих плода.;
- фісташки, очищені від шкаралупи – 1 жменя;
- оцет винний (бажано червоний) – 2 ч. ложки;
- листя м’яти рубані – 2 ст. ложки;
- сіль – за смаком;
- перець – за смаком.
Куксус пересипати в глибоку ємність і залити склянкою гарячого окропу. Щільно накрити посуд кришкою і дати настоятися вмісту. В цей час відварну курку розділити на тонкі волокна. Додати до птиці подрібнені фісташки, мандарини і м’яту. Заправити спеціями та олією. В останню чергу викласти кускус. Готову страву ретельно перемішати і подати до столу теплим.
Салат з додаванням тунця і мандаринів
- фенхель – 2 середніх за розміром бульби;
- тунець (у вигляді консервів) – 2 банки;
- авокадо – 1 шт.;
- мандарини – 3 плоду середнього розміру;
- миксованный салат – 1 жменя;
- винний оцет;
- масло оливи;
- сіль.
Ретельно промити фенхель і нарізати кожен цибулинний овоч на 8 рівних частин. Приправити його сіллю і злегка окропити маслом оливи.
Розігріти духовку до температури, що дорівнює 180 градусів. Помістити в неї фенхель на 25 хвилин. Запечене блюдо змішати з тунцем, нарізаними кільцями мандаринами і скибочками м’якоті авокадо. Додати мікс-салат. Полити салат злегка винним оцтом і цитрусовим соком.
За бажанням, можна готувати страву з свіжого фенхелю, без попереднього запікання в духовці.
Легкий салат з додаванням фенхелю
- оцет винний (рекомендовано білий) – 1 ст. ложка;
- фенхель – 3 невеликих бульби;
- масло оливи – 2 ст. ложки;
- мандарини – 3 плоду;
- 1 невеликий огірок;
- жменя редисок;
- сіль;
- перець.
В першу чергу готується ароматна заправка для новорічного салату. Для її створення слід змішати масло і оцет. Приправити рідина перцем і сіллю за смакової переваги.
Підготувати мандарини, промити, очистити від шкірки і видалити білу плівку. М’якоть розрізати на дрібні частинки так, щоб утворилася консистенція, схожа на кашку.
Фенхель промити і нарізати на рівні шматочки. Подрібнити редис і огірок. Додати ароматну заправку. Додати мандаринову м’якоть і рясно посипати зелень.
Такий новорічний салат можна подавати до столу з яйцями і червоною рибою.
Пікантний цитрусовий чай для новорічного застілля
- чиста вода – 750 мл;
- імбир, пропущений через тертку – 3 ч. ложки;
- сік, віджатий з м’якоті мандаринів – 150 мл;
- цукор.
Воду перелити в каструлю, поставити на вогонь і довести до кипіння. Додати до окропу імбир і цукор. Продовжувати варити ще протягом двох-трьох хвилин. Зняти каструлю з вогню, прикрити кришкою і настоювати рідину протягом п’яти хвилин. Перед подачею влити в імбирний настій мандариновий сік з м’якоті.