Пакетований апельсиновий сік шкідливий, свіжовичавлений – дорогий, не кожен може собі дозволити. Та й часу вранці не завжди вистачає, якщо немає хорошої автоматичної вижималки для цитрусових. Сьогодні ми розповімо, як зробити вісім літрів смачного натурального соку всього з п’яти апельсинів.
Приготуйте 5 апельсинів і 8 (або трохи більше) літрів чистої фільтрованої води, м’ясорубку або потужний блендер, лимонну кислоту або лимон, підсолоджувач (цукор можна, але краще стевію), дволітрові скляні банки.
Рецепт домашнього апельсинового соку
Ретельно вимийте апельсини щіткою або губкою. Не знімайте шкірку.
Обшпарте апельсини окропом, щоб не було гіркоти.
Обсушіть, покладіть в поліетиленовий пакет і приберіть в морозилку на пару годин.
Дістаньте апельсини з морозилки (вони не повинні застигнути в лід, а просто добре остудитися).
Наріжте апельсини разом з шкіркою. Приготуйте м’ясорубку або блендер. Подрібніть все відразу або порціями, залежно від ємності блендера.
Розкладіть масу по банкам, залийте прохолодною фільтрованою водою і дайте настоятися протягом 10 – 15 хвилин, часто помішуючи.
Через 15 хвилин процідіть вміст кожної банки (спочатку через друшляк, після – через марлю, можна через подвійну).
Злийте сік назад у банки, попередньо ополоснувши ємності. Додайте лимонну кислоту і підсолоджувач. Цукру на таку кількість потрібно приблизно 800 грамів, стевії – в 2 – 3 рази менше. Лимонної кислоти – близько 30 грамів на вказану кількість. Можна використовувати свіжий сік лимона (за смаком). Все перемішуємо і розбавляємо водою до 8 літрів. Повинно вийти 4 дволітрові банки. Обов’язково пробуйте сік в процесі приготування, щоб не пересолодити.
Закрийте банки кришками і приберіть в холодильник. Пити можна вже через годину. Попередньо струсніть ємність з соком. Також можна розлити напій по дрібним пляшечках, щоб брати з собою. На смак, як магазинний, тільки без шкоди і зайвих калорій (якщо використовували стевію).
Пийте апельсиновий сік цілий рік, особливо в зимовий час, коли вітамінів не вистачає.
Апельсин – рекордсмен за кількістю містяться вітамінів. У ньому багато вітаміну С і аскорбінової кислоти, а також ретинол, рибофлавін, фітонциди, йод, фосфор, кальцій, залізо, магій, цинк. Регулярне вживання апельсинів підтримує імунітет і кровотворні органи, допомагає нормалізувати артеріальний тиск, знімає набряклість, знижує ризик розвитку анемії, атеросклерозу, інфарктів і інсультів. Сприяє очищенню кишкового тракту, і тому особливо цінується худеющими.
Немає часу на заняття спортом? Дозвольте собі таку розкіш, як схуднення без спортзалу. Це реально, кажуть експерти. Так, це довше і не підходить при наявності катастрофічних проблем з вагою.