Вялені томати – корисна їжа круглий рік

77

Правильне харчування – це не завжди дорого. І ми знову готові це довести! Наш сьогоднішній рецепт неймовірно дешевий і простий. В’ялені томати присутні в раціоні багатьох тих, що худнуть і навіть фітнес-тренерів, вони з задоволенням поглинають це не зовсім традиційне для наших широт ласощі. І не випадково. По-перше, це смачно. Спробувавши раз, ви вже не зможете від цього відмовитися. По-друге, зручно. Томати вже готові до вживання – їх можна додати в яєчню, омлет, салати, пасту, супи і навіть випічку і сир. По-третє, це прекрасний спосіб «врятувати» помідорчики, які знаходяться на межі придатності, переспели або їх просто дуже багато.

Щоб зробити в’ялені томати в домашніх умовах, візьміть:

  • 1,5 – 2 кг стиглих помідорів невеликого розміру;
  • 500 мл оливкової олії;
  • 4 столових ложки винного оцту;
  • 2 головки часнику;
  • 3 гілочки свіжого базиліка;
  • 20 горошин чорного перцю;
  • 3 столові ложки солі;
  • сухі трави за смаком.

Як приготувати в’ялені томати?

Вимийте і добре обсушити помідори. Вибирайте тільки самі стиглі, краще навіть перестиглі. Розріжте кожну помідорки на дві частини, видаліть серцевину.

Розігрійте духовку до 70 градусів. Приготуйте деко – застеліть його пергаментом, потім викладіть на папір половинки томатів м’якоттю вгору. Помідори укладайте щільніше один до одного. Після того, як духовка розігрілася, зменшіть температуру до 50 градусів і тільки потім поставте в неї деко. Дверцята тримати прочиненими.

Процес в’ялення займе від 4 до 8 годин, тому плануйте приготування помідорів заздалегідь, краще в першій половині дня. Засушувати помідори до хрускоту не варто – половинки повинні залишитися гнучкими. Коли томати будуть готові, вийміть їх з духовки і охолодіть.

Вимийте і стерилізуйте банки звичним для вас способом. На дно кожної опустіть листочки свіжого базиліка, щільно укладіть в банку томати, чергуючи шари помідорів з сіллю і травами, перцем, особливо щедро кладіть часник. У кожну банку влийте 2 столові ложки оцту.

Консервувати чи ні?

Якщо ви хочете закрутити томати вялені на зиму, влийте в кожну банку гаряче рафінована олія (заповніть їм банки доверху). Потім закрийте банки кришками і переверніть догори дном на 12 годин.

Якщо ви маєте намір з’їсти помідори в наступні два місяці, можна залити їх холодною олією першого віджиму, закрутити кришки і прибрати в холодильник. Через 2 дні в’ялені томати в олії готові, можна пробувати!

Збережіть цей простий рецепт в’ялених томатів і насолоджуйтеся круглий рік. Загальний час приготування – близько 9 годин. Тільки попереджаю, це досить калорійне ласощі, не захоплюйтеся! Додавайте у страви помірно. Можна також попередньо промокнути томати паперовим рушником.