Смачно і незвично: дієтичне вареники з виноградом

39

Не знаєте, чим здивувати домашніх? Спробуйте дієтичне вареники з виноградом (з рисовим борошном). Для приготування беріть тільки самі солодкі ягоди, можна з кісточками – вони корисні для травлення і не завдадуть шкоди організму. В якості підсолоджувача допустимо використовувати чайну ложечку цукру або стевії. Можна не додавати цукор зовсім. Найбільш підходящі сорти винограду для приготування вареників – винні сорти, ягоди насиченого темно-синього кольору. Вони добре переносять теплову обробку (варіння) і не втрачають смакових якостей.

Кількість інгредієнтів не вказано приблизно. Ягід буде потрібно близько кілограма, борошна – від 2 до 4 столових ложок. Точна вага не вказуємо – потрібно орієнтуватися виключно на тісто. Воно повинно бути в міру пружною і м’якою, не липнути до рук.

Вареники з виноградом: рецепт з рисовим борошном

Інгредієнти:

  • 2 – 4 столових ложки рисового борошна;
  • 2 столові ложки молока 1,5%;
  • 3 столових ложки води;
  • 1 сире куряче яйце;
  • 1 кг ягід винограду;
  • 1 чайна ложка рослинної олії;
  • ½ Столової ложки цукрового піску, стевії або іншого підсолоджувача;
  • сіль на кінчику ножа.

Починаємо приготування з тіста.

  • У глибоку миску всипте борошно, зробіть невелике заглиблення в серединці і розбийте туди сире яйце. В окремому посуді змішайте трохи підігріту воду, нежирне молоко і сіль. З’єднайте інгредієнти з другого і першого страви, ретельно вимісіть тісто. Борошно і молоко можна підливати по необхідності. Тісто повинне вийти щільним, але м’яким. В кінці влийте олію і вимісити ще раз. Готове тісто укрийте харчовою плівкою і залиште на столі на півгодини.
  • Поки тісто «відпочиває», підготуйте ягоди винограду. Для цього промийте їх під проточною водою і дайте обсохнути – викладіть ягоди на тканинної або паперовий рушник.
  • Через 30 – 40 хвилин можна приступати до формування самих вареників. Робіть це звичним способом. Можна розкачати відразу все тісто, а потім вирізати круги потрібного розміру за допомогою склянки чи спеціальних пристосувань. Або зробити тонку ковбаску, нарізати її шматочками і качалкою розкотити кожен окремо. Важливий результат: у нас повинно вийти безліч тонких кружечків тесту однакового розміру.
  • У центр кожного кружечка покладіть по ягідці винограду і трішечки цукру або замінника, потім заліпіть кожен вареник. Краї можна скріпити кіскою, працюючи пальцями, або за допомогою виделки. Коли вся партія готова, приступаємо до варіння.
  • Закип’ятіть каструлю води, додайте щіпку солі. Опускайте вареники в окріп по одному, обережно, щоб не пошкодити тісто. Варіть, акуратно помішуючи. Коли вареники почнуть спливати, варіть ще кілька хвилин.

    Весь процес приготування (варіння) зазвичай займає від 3 до 8 хвилин (залежно від обсягу каструлі і кип’ятку в ній). Готові вареники виймайте шумівкою і відразу подавайте до столу, це блюдо краще їсти гарячим. Ідеально з нежирної сметаною, йогуртом, ложечкою натурального меду (особливо якщо не використовували цукор).

    Як правильно варити вареники

    Важливо не переварити вироби і не порвати тісто. Стежте, щоб вареники не злипалися, не прикипали до дна каструлі. Помішуйте дерев’яною ложкою або лопаткою. Витягайте – шумівкою.

    Бажано брати широку невисоку каструлю великого об’єму – для варки 1 кг вареників потрібно близько 3 літрів окропу.

    Підсолювати воду обов’язково – це запобігає прилипання вареників один до одного. Варити вареники слід на великому вогні, зменшуйте тільки після закипання. Масло додається у воду, а не тісто.