Ніколи не заморожуйте ці продукти!

22


Зміст

  • Чому варто заморожувати продукти?
  • Які продукти можна заморожувати?
  • Які продукти краще не заморожувати?
  • Фрукти і овочі, які містять велику кількість води
  • Молочні продукти, креми та яйця
  • Приготовані макарони, рис і картопля
  • Може заморозка нашкодити здоров’ю?
  • Заморожування — один з кращих способів зберігання продуктів, що дозволяє зберегти поживну цінність їжі. Однак не всі харчові продукти добре переносять заморожування. Деякі втрачають свій смак і консистенцію, а після розморожування їх можна тільки викинути. Крім того, слід мати на увазі, що недотримання принципів правильного заморожування може призвести до проблем зі здоров’ям.

    Чому варто заморожувати продукти?

    Заморожування є одним з кращих способів зберігання продуктів – втрата вітамінів і мінералів у цьому випадку незначна. Харчові продукти зберігають свій смак, текстуру і колір, і, насамперед, заморожування дозволяє нам насолоджуватися безліччю фруктів і овочів в міжсезоння. Заморожування харчових продуктів є економічним. Ви можете купити більше продуктів в той час, коли вони дешевші, і використовувати їх протягом тривалого часу, розморожуючи партіями.

    Заморожування дозволяє зберегти надлишки приготовленої їжі. Продукти найкраще заморожувати в пластикових коробках або призначених для цього пакетиках. В результаті продукти зберігають вологу. Швидке заморожування невеликими порціями найкраще, бо в їжі не утворюються великі кристали льоду, які порушують клітинні мембрани продуктів, і вони не втрачають своєї соковитості і консистенції.

    Які продукти можна заморожувати?

    Переважна більшість харчових продуктів підходить для заморожування. Після розморожування вони зберігають всі свої смакові та візуальні якості, більшу частину мінералів і вітамінів.

    Продукти, які можна заморозити:

    • м’ясо;
    • риба;
    • ковбаси;
    • більшість овочів;
    • ягоди, банани;
    • зелень;
    • вершкове масло;
    • супи;
    • соуси;
    • торти без кремів;
    • пельмені, котлети, вареники і т. д.

    Читайте також: чи Можна їсти заморожені овочі?

    Які продукти краще не заморожувати?

    Хоча список продуктів, відмінно переносять заморожування, дуже великий, в наших кухнях є також такі, які не повинні потрапити в морозильну камеру. При заморожуванні змінюється консистенція, колір, смак і поживна цінність. Іноді вони просто виглядають неапетитно. В інших випадках вони втрачають всі корисні для здоров’я властивості. Також трапляється, що заморожування продукту небезпечно для наших холодильників і може їх пошкодити. Отже, які продукти не слід заморожувати?

    Фрукти і овочі, які містять велику кількість води

    Не варто заморожувати фрукти і овочі, у тканинах яких міститься багато води. Кристали льоду, що утворюються під час заморожування, призводять до розриву клітинних мембран, що призводить до того, що овочі та фрукти втрачають свою пружність, а після розморожування легко розпадаються. З них випливає також сік, що знижує поживну цінність продуктів.

    Овочі, які не слід заморожувати:

    • огірки;
    • помідори;
    • салат;
    • капуста сира;
    • селера;
    • редис.

    Фрукти, які погано переносять заморожування:

    • яблука;
    • ківі;
    • кавун;
    • диня;
    • апельсини;
    • грейпфрути;
    • лимони;
    • лайм;
    • виноград.

    Молочні продукти, креми та яйця

    Для заморожування не підходять:

    • йогурти;
    • молоко;
    • м’які сири, такі як рікотта, маскарпоне;
    • вершковий сільський і плавлений сир;
    • вершки;
    • збиті вершки;
    • пудинг;
    • будь-які креми для тортів;
    • майонез.

    При зберіганні при низьких температурах ці продукти замерзають дуже сильно, а після розморожування розшаровуються і втрачають свою консистенцію. Емульсії, наприклад, майонез, крем для торта, а також соуси на основі вершків втрачають стабільну структуру і стають неапетитними.

    Читайте також: Тест вершкового масла: вибираємо саме смачне і корисне

    Добре переносить заморозку масло, а також тверді жовті сири, хоча вони стають більш крихкими. Яйця у шкаралупі не можна заморожувати, тому що вони можуть лопнути в результаті дії низької температури. Старі кулінарні книги зазвичай рекомендують заморожувати білки і жовтки окремо.

    Приготовані макарони, рис і картопля

    Заморожування макаронів, рису і картоплі, які були приготовані раніше, — дуже погана ідея. На жаль, після розморожування їх можна тільки викинути. Приготовлені і заморожені крохмалисті продукти стають м’якими, ніби раніше були дуже сильно переварені. Вони також можуть поглинати рідину, якщо, наприклад, вони були заморожені разом з супом, створюючи масу, яку не можна їсти.

    Може заморозка нашкодити здоров’ю?

    Головний принцип правильного зберігання продуктів харчування говорить про те, що повторно заморожувати продукти, які вже одного разу були розморожені, — не можна. Продукти містять мікроорганізми, розвиток яких інгібується при низьких температурах, але після відтавання вони починають розмножуватися. Повторне заморожування загрожує харчовим отруєнням після вживання такого продукту.

    Читайте також: Що їсти при сидячій роботі?

    Не слід заморожувати також напої в скляних пляшках і газовані напої, тому що вони можуть лопнути і пошкодити морозильна камера. А соки після розморожування — розшаровуються.