Зміст
Заморожування — один з кращих способів зберігання продуктів, що дозволяє зберегти поживну цінність їжі. Однак не всі харчові продукти добре переносять заморожування. Деякі втрачають свій смак і консистенцію, а після розморожування їх можна тільки викинути. Крім того, слід мати на увазі, що недотримання принципів правильного заморожування може призвести до проблем зі здоров’ям.
Чому варто заморожувати продукти?
Заморожування є одним з кращих способів зберігання продуктів – втрата вітамінів і мінералів у цьому випадку незначна. Харчові продукти зберігають свій смак, текстуру і колір, і, насамперед, заморожування дозволяє нам насолоджуватися безліччю фруктів і овочів в міжсезоння. Заморожування харчових продуктів є економічним. Ви можете купити більше продуктів в той час, коли вони дешевші, і використовувати їх протягом тривалого часу, розморожуючи партіями.
Заморожування дозволяє зберегти надлишки приготовленої їжі. Продукти найкраще заморожувати в пластикових коробках або призначених для цього пакетиках. В результаті продукти зберігають вологу. Швидке заморожування невеликими порціями найкраще, бо в їжі не утворюються великі кристали льоду, які порушують клітинні мембрани продуктів, і вони не втрачають своєї соковитості і консистенції.
Які продукти можна заморожувати?
Переважна більшість харчових продуктів підходить для заморожування. Після розморожування вони зберігають всі свої смакові та візуальні якості, більшу частину мінералів і вітамінів.
Продукти, які можна заморозити:
- м’ясо;
- риба;
- ковбаси;
- більшість овочів;
- ягоди, банани;
- зелень;
- вершкове масло;
- супи;
- соуси;
- торти без кремів;
- пельмені, котлети, вареники і т. д.
Читайте також: чи Можна їсти заморожені овочі?
Які продукти краще не заморожувати?
Хоча список продуктів, відмінно переносять заморожування, дуже великий, в наших кухнях є також такі, які не повинні потрапити в морозильну камеру. При заморожуванні змінюється консистенція, колір, смак і поживна цінність. Іноді вони просто виглядають неапетитно. В інших випадках вони втрачають всі корисні для здоров’я властивості. Також трапляється, що заморожування продукту небезпечно для наших холодильників і може їх пошкодити. Отже, які продукти не слід заморожувати?
Фрукти і овочі, які містять велику кількість води
Не варто заморожувати фрукти і овочі, у тканинах яких міститься багато води. Кристали льоду, що утворюються під час заморожування, призводять до розриву клітинних мембран, що призводить до того, що овочі та фрукти втрачають свою пружність, а після розморожування легко розпадаються. З них випливає також сік, що знижує поживну цінність продуктів.
Овочі, які не слід заморожувати:
- огірки;
- помідори;
- салат;
- капуста сира;
- селера;
- редис.
Фрукти, які погано переносять заморожування:
- яблука;
- ківі;
- кавун;
- диня;
- апельсини;
- грейпфрути;
- лимони;
- лайм;
- виноград.
Молочні продукти, креми та яйця
Для заморожування не підходять:
- йогурти;
- молоко;
- м’які сири, такі як рікотта, маскарпоне;
- вершковий сільський і плавлений сир;
- вершки;
- збиті вершки;
- пудинг;
- будь-які креми для тортів;
- майонез.
При зберіганні при низьких температурах ці продукти замерзають дуже сильно, а після розморожування розшаровуються і втрачають свою консистенцію. Емульсії, наприклад, майонез, крем для торта, а також соуси на основі вершків втрачають стабільну структуру і стають неапетитними.
Читайте також: Тест вершкового масла: вибираємо саме смачне і корисне
Добре переносить заморозку масло, а також тверді жовті сири, хоча вони стають більш крихкими. Яйця у шкаралупі не можна заморожувати, тому що вони можуть лопнути в результаті дії низької температури. Старі кулінарні книги зазвичай рекомендують заморожувати білки і жовтки окремо.
Приготовані макарони, рис і картопля
Заморожування макаронів, рису і картоплі, які були приготовані раніше, — дуже погана ідея. На жаль, після розморожування їх можна тільки викинути. Приготовлені і заморожені крохмалисті продукти стають м’якими, ніби раніше були дуже сильно переварені. Вони також можуть поглинати рідину, якщо, наприклад, вони були заморожені разом з супом, створюючи масу, яку не можна їсти.
Може заморозка нашкодити здоров’ю?
Головний принцип правильного зберігання продуктів харчування говорить про те, що повторно заморожувати продукти, які вже одного разу були розморожені, — не можна. Продукти містять мікроорганізми, розвиток яких інгібується при низьких температурах, але після відтавання вони починають розмножуватися. Повторне заморожування загрожує харчовим отруєнням після вживання такого продукту.
Читайте також: Що їсти при сидячій роботі?
Не слід заморожувати також напої в скляних пляшках і газовані напої, тому що вони можуть лопнути і пошкодити морозильна камера. А соки після розморожування — розшаровуються.