Зміст
Авокадо: що це і як його їдять? Давайте познайомимося з цим екзотичним плодом ближче. Дізнаємося, чим він корисний жінкам і чоловікам, котрі худнуть і спортсменам, як правильно вибирати авокадо в магазині і з чим його їсти. А також поговоримо про його склад і калорійність, і чому потрібно їсти авокадо при схудненні. І трохи про протипоказання і обмеження. Все найцікавіше про авокадо в цій статті.
Авокадо: фрукт чи овоч?
Авокадо – це екзотичний фрукт, за зовнішнім виглядом і смаковими якостями більше нагадує овоч. В іноземній версії цей фрукт називається «алігаторова груша», таке ім’я пов’язують з характерною для авокадо пухирчатою зеленою шкіркою.
З точки зору біологів, плід авокадо визнаний фруктом, але він не володіє солодким смаком, тому найчастіше використовується як овоч при приготуванні страв.
Читайте також: 7 головних причин їсти селеру
Як правильно вибрати авокадо?
Щоб отримати всю користь від вживання фрукта, рекомендується їсти його в сирому вигляді. Для цього необхідно правильно вибрати стиглий плід.
Кілька порад з вибору авокадо:
- Огляньте зовні плоди на предмет відсутності плям, подряпин і тріщин. Віддавайте перевагу м’яким і чистим авокадо.
- Стисніть плід у руці, якщо після натиснення ви помітили вм’ятини – продукт переспевший.
- Потрясіть фрукт перед вухом, якщо чуєте стукіт кісточки – ви вибрали стиглий продукт.
- Подивіться на те місце, в якому плід тримається на гілці, воно повинно бути жовтим з помаранчевими цятками, держак виступати не повинен.
Як їсти авокадо правильно?
Після покупки плода ви можете переконатися в його зрілості, намазавши м’якоть на хліб. Якщо плід дозрів, зробити це буде дуже просто. Незрілі фрукти вживати в їжу шкідливо, оскільки вони містять токсин персин, який може викликати алергійну реакцію і отруєння. Щоб авокадо дозрів, його необхідно покласти в один пакет з яблуками або бананами і залишити на ніч або на добу при кімнатній температурі.
Читайте також: Який хліб їсти при схудненні
Їдять авокадо в сирому вигляді, відокремивши м’якоть від кісточки. Для цього розріжте плід вздовж, розділіть на дві половини і вийміть кісточку. Фрукт володіє нейтральним смаком і маслянистої консистенції з легким присмаком трав, тому перед вживанням рекомендується посипати його сіллю і перцем. Авокадо використовують в салатах, комбінуючи з овочами і фруктами, додають у страви, що містять морепродукти, яйця, куряче м’ясо, індичку, хліб і рис.
Читайте також: Сироїдіння: всі ЗА і ПРОТИ
Чим корисний авокадо?
Плід відноситься до дієтичних продуктів, калорійність авокадо на 100 гр. становить від 160 до 200 ккал, в залежності від сорту і місця зростання. Розрахунок калорійності 1 штуки приймається з середньої ваги плоду, який дорівнює 140 гр. Такий плід містить близько 226 ккал.
Корисні властивості авокадо:
- багатий клітковиною;
- не містить холестерин;
- містить малу кількість цукру і вуглеводів;
- насичений вітамінами, мінералами, кислотами та жирами;
- антиоксидант, який виконує захисну функцію клітин від старіння;
- впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту благотворним чином;
- знижує рівень холестерину в крові;
- сприяє зниженню ризику виникнення хвороб серця і судин;
- знижує артеріальний тиск, покращує кровообіг;
- сприяє поліпшенню пам’яті;
- підвищує стресостійкість організму;
- надає благотворний вплив на стан шкіри і волосся.
До складу авокадо входять фолієва, пальмітинова, ліноленова і стеаринова кислоти, велика кількість олеїнової кислоти, а також поліненасичені жири. У таблиці представлено кількість вітамінів і мінералів, які входять до складу 100 гр. плоду:
Харчова цінність | |||||||||
Білки | Жири | Вуглеводи | Клітковина | Органічні кислоти | Вода | Крохмаль | Зола | ||
Зміст в грамах | 1,6 | 15,32 | 2,3 | 0,5 | 0,1 | 90 | 0,5 | 1 | |
Вітаміни | |||||||||
Вітамін PP (мг) | Бета-каротин
(мг) |
Вітамін А (мкг) | Вітамін В1(мг) | Вітамін В2 (мг) | Вітамін В6 (мг) | Вітамін В9 (мкг) | Вітамін С (мг) | Вітамін РР (ниациновый еквівалент) | |
0,6 | 0,02 | 3,33 | 0,04 | 0,05 | 0,2 | 18,5 | 5 | 0,7992 | |
Макроелементи | |||||||||
Кальцій (мг) | Магній (мг) | Натрій (мг) | Калій (мг) | Фосфор (мг) | Хлор (мг) | Сірка (мг) | |||
15 | 9 | 20 | 238 | 34 | 47 | 15 | |||
Мікроелементи | |||||||||
Залізо(мг) | Цинк (мг) | Йод (мкг) | Мідь (мкг) | Марганець (мг) | Фтор (мкг) | Молібден (мкг) | Бор (мкг) | Кобальт (мкг) | |
0,4 | 0,29 | 2 | 135 | 0,21 | 14 | 10 | 100 | 3 |
Користь авокадо для жінок і чоловіків
Входять до складу фрукта вітаміни і мінерали сповільнюють процеси старіння і захищають організм від розвитку ракових клітин в молочних залозах.
Фрукт рекомендується вживати жінкам у період вагітності:
- фолієва кислота, якої багаті плоди, необхідна для нормального розвитку дитини в утробі матері;
- вміщені в ньому корисні мікроелементи сприяють зміцненню імунної системи вагітної жінки та дитини;
- кислоти підвищують еластичність шкіри і є профілактикою розтяжок.
Читайте також: Як вибрати смачну ковбасу
Плоди активно використовують у косметології. З них роблять живильні і зволожуючі маски для обличчя та волосся.
Дівчата їдять авокадо для схуднення, оскільки в ньому міститься «жіросжігателя» L-карнитин, що прискорює обмін речовин і сприяє виведенню жирів з організму.
Для чоловічого організму плоди авокадо принесуть відчутну користь:
- при проблемах з потенцією, т. к. фрукт визнаний афродизіаком;
- для швидкого набору м’язової маси (в цьому допоможуть рослинні білки, що входять до склад);
- для зниження ризику захворювань серця. Вживання калію в складі авокадо нормалізує артеріальний тиск і служить профілактичним засобом інфарктів і інсультів.
Авокадо дуже корисний і цінний продукт. Щоденне вживання в їжу навіть невеликої кількості фрукта сприяє зміцненню імунітету і поліпшення загального стану організму.
Читайте також: Як правильно зважувати продукти при підрахунку калорій
З протипоказань тільки індивідуальна непереносимість та алергія. Також зважаючи на те, що плід вважається екзотичним, в ряді випадків авокадо не рекомендується матерям та дітям до трьох років; заборонений при діабеті 2 типу. Так чи інакше, при наявності серйозних захворювань рекомендується консультуватися в частині складання раціону з лікарем.