Сациві з курки по-грузинськи-6 класичних рецептів в домашніх умовах

12

сациві по-грузинськи-страва, що прославила кулінарні традиції країни далеко за її межами. Грузини говорять про свою національну кухню, що вона схожа на грузинську пісню і нагадує темперамент народу. Завжди гостра, з яскраво вираженим смаком. Парадокс в тому, що в грузинській кухні є два однойменних страви – соус сациві і курка сациві. Спочатку так називали тільки соус, яким заправляли страви з птиці і риби, а також їли окремо з хлібом. Пізніше, стали називати блюдо, причому, не з курки, а індички.

У перекладі з грузинського сациві «» холодна», тобто холодна страва. За старих часів його подавали в знаменні дні, на весіллях, днях народження. Нині, якщо навчитися правильно його готувати, сациві по-грузинськи здатне стати фірмовим блюдом будь-якої господині. При цьому, не обов’язково використовувати усталений століттями класичний рецепт, можна використовувати сучасні варіації. Подавайте блюдо з білим вином, світлим виноградним соком. Підійдуть мариновані баклажани і вершковий сир.

Сациві з курки по-грузинськи — простий рецепт в домашніх умовах

На кавказі холодні закуски прийнято готувати не тільки в свята, але і в будні. Як правило, роблять це на ніч, подають на наступний день з коржами або лавашем. Пропоную спрощений рецепт для домашнього приготування сациві по-грузинськи.

Беремо:

  • курка – 1,5-2 кг.
  • волоські горіхи, ядра – 2 столові ложки.
  • лимонний сік-столова ложка.
  • часник-4 часточки.
  • сіль-чайна ложка.
  • орегано, солодка паприка, уцхо-сунелі, коріандр – по 1 чайній ложечці.
  • пажитник — ½ чайної ложки.

Як приготувати:

  1. відваріть курку, трохи остудіть. Відокремте від кісток філе, наріжте його невеликими шматочками.
  2. очищені горіхи викладіть на сковорідку без масла. Обсмажте, безперервно помішуючи, на слабкому вогні.
  3. подрібніть горіхи до стану борошна будь-яким способом.
  4. пропустіть часникові зубчики через прес, перекладіть в горіхову крихту.
  5. додайте всі, перераховані в складі рецепта, приправи, гарненько розмішайте.
  6. частинами додайте бульйон, старанно перемішуючи масу, щоб вийшла однорідна підлива.
  7. при необхідності підкоригуйте консистенцію соусу, підлив бульйону, щоб він нагадував сметану.
  8. поставте на плиту, доведіть до закипання на тихому вогні.
  9. викладіть м’ясо, потомите його в соусі 20 хвилин, не підвищуючи потужності вогню.
  10. переставте в холодне місце, щоб блюдо повністю охололо.

Сациві з курки по-грузинськи-класичний рецепт з волоськими горіхами

Ідеально поєднання інгредієнтів і правильно підібрані пропорції, все це робить блюдо по-грузинськи незабутнім. Готуйте і насолоджуйтеся.

Візьміть для курки:

  • курка-1,5 кг.
  • вода-2,5 літра.
  • червона цибуля-головка.
  • лавровий лист-2 шт.
  • стебла петрушки-10 гр.
  • чорний перець горошком – 10 шт.
  • запашні горошини – 4 шт.
  • сіль – чайна ложка.

Для соусу:

  • курячий бульйон-1,5 літра.
  • волоські горіхи-450 гр.
  • цибуля-3 головки.
  • часник-6 зубків.
  • червоний винний оцет — 3 столові ложки.
  • кінза-50 гр.
  • хмелі-сунелі-6 чайних ложок.
  • шафран імеретинський-4 чайні ложки.
  • мелений перець чилі-чайна ложка.
  • коріандр-чайна ложка.
  • чорний мелений перець — ½ чайної ложки.
  • сіль-чайна ложка.
  • соняшникова олія-2 столові ложки.

Покроковий рецепт:

Залийте тушку курки холодною водою, поставте каструлю на плиту.

На повному вогні доведіть до закипання, зніміть піну.

Покладіть червону цибулину цілком, киньте горошини перцю, стебла петрушки (зелень поки відкладіть). Посоливши. Варіть курку на маленькому вогні 40 хвилин. Потім киньте лавровий лист і поваріть ще 10 хвилин.

У грузії готову курочку дістають з каструлі, з усіх боків обмазують розтопленим вершковим маслом і відправляють в духовку. Тримають, поки тушка не покриється золотистою скоринкою. Поки це відбувається, бульйон проціджують.

Прокрутіть в м’ясорубці зелень кінзи, зубчики часнику.

Подрібніть ядра волоських горіхів.

Натріть ріпчасту цибулю на дрібній тертці, перетворивши в пюре.

Розігрійте на сковороді рослинне масло, викладіть цибульне пюре. Обсмажуйте при частому помішуванні 4-5 хвилин на помірному вогні, поки цибуля не стане прозорим.

Перекладіть цибулю в каструлю, додайте горіхи з часником і кінзою. Підлийте приблизно склянку курячого бульйону. Почніть розмішувати горіхову масу.

Підлийте нову порцію бульйону, знову добре перемішайте.

Поступово залийте весь бульйон.

Заправте соус хмелі-сунелі, гострим чилі, шафраном, коріандром, чорним меленим перцем.

Влийте винний оцет. Розмішайте вміст, прогрійте на тихому вогні 3-5 хвилин.

Посоліть соус. Кипіти не давайте.

Розділіть тушку курки на порційні шматочки. Щедро полийте горіховим соусом.

Прикрасьте петрушкою і подавайте.

Сациві з курки з вином в мультиварці

Для приготування беріть філе птиці, можна використовувати крильця.

Знадобиться:

  • курка – 1 кг
  • червоне вино – 50 мл
  • суміш кавказьких приправ – велика ложка.
  • соняшникова олія-2 великі ложки.
  • сіль-стільки ж.

Для соусу:

  • ядра горіхів — 2 склянки.
  • цибулина.
  • лимон.
  • петрушка, свіжа-пучок.
  • часник-5 зубків.
  • вершкове масло-50 гр.
  • коріандр-маленька ложка.
  • хмелі-сунелі, насіння кмину, анісу, чорний перець – по 1 великій ложці.
  • сіль-1-2 чайної ложки.

Готуємо:

  1. зробіть маринад, змішавши вино, рослинне масло, кавказькі спеції.
  2. обробити куряче м’ясо на порційні шматочки, залийте маринадом. Залиште на годину-півтори маринуватися.
  3. для приготування соусу прокрутіть через м’ясорубку очищені горіхи, ріпчасту цибулю, петрушку.
  4. розм’якшіть вершкове масло. Роздушіть пресом зубчики часнику. Надішліть в миску з горіхами.
  5. влийте лимонний сік, посоліть, заправте коріандром, чорним перцем, кмином, анісом, приправою хмелі. Ретельно перемішайте масу.
  6. підлийте приблизно склянку води або бульйону, розбавивши підливу до необхідної консистенції.
  7. складіть замариновану курочку в чашу мультиварки, залийте соусом.
  8. виберіть режим «випічка», встановіть таймер на 1 годину.

Святковий сациві з гранатовим соком

Ще один варіант приготування сациві по-грузинськи, з яйцем і гранатом.

Буде потрібно:

  • домашня курка-2-2, 3 кг.
  • оливкова олія-3 великі ложки.
  • лук-головка.
  • приправи для курки — 2 чайні ложки.
  • сіль -2 чайні ложки.

Для соусу:

  • ядра горіхів — 3 склянки.
  • цибуля-3 головки.
  • часник-головка.
  • гранатовий сік-50 мл.
  • лимон.
  • яєчні жовтки сирі – 3 шт.
  • приправа хмелі-сунелі – 4 маленькі ложки.
  • шафран, кмин, червоний чилі, чорний перець – по маленькій ложці.
  • кориця — ½ маленької ложечки.
  • кінза-кілька гілочок.
  • сіль-за смаком.

Технологія приготування:

  1. пробийте головку цибулі блендером в однорідне пюре.
  2. додайте оливкову олію, приправи для курки (можна готові, з пакетика), посоліть. Натріть маринадом курячу тушку. Маринуйте при кімнатній температурі не менше години.
  3. запечіть курку цілком в духовці при 180-200 о с, часто поливаючи стікає вниз соком. Якщо вирішите, що маринаду замало, підлийте трохи води або бульйону. Як це зробити за всіма правилами, дивіться на окремій сторінці сайту.
  4. охолодіть птицю, розділіть на шматочки, кісточки видаліть.
  5. подрібніть блендером або за допомогою м’ясорубки волоські горіхи, кінзу і цибулю, помістивши їх в окремі мисочки.
  6. пасеруйте цибульне пюре в невеликій кількості масла до прозорості.
  7. додайте горіхову масу, підлийте трохи води або бульйону. Гасіть на малому вогні 15 хвилин.
  8. подрібніть в кашку часникові зубчики, відправте з сациві. Заправте гранатовим і лимонним соком, посоліть. Коли соус закипить, вимкніть конфорку. Остудіть до 50 о с.
  9. збийте в окремій мисці яєчні жовтки. Введіть їх в охолоджену пасту. Перемішавши.
  10. складіть м’ясо в глибоку посудину, залийте соусом, поставте на ніч в холодильник.

Салат сациві з куркою і горіхами

Для святкової подачі рекомендую приготувати сациві у вигляді салату.

Беремо:

  • куряча грудка-0,5 кг.
  • томатна паста-столова ложка.
  • зелень-пучок.
  • майонез-200 гр.
  • часник-3 зубки.
  • мелені волоські горіхи-1 маленька ложка.
  • яблуко, зелене.
  • тарталетки – 10 шт.
  • сіль — маленька ложка.

Як зробити:

  1. відваріть куряче філе, поріжте брусочками або середніми кубиками.
  2. очистіть яблуко від шкірки, видаліть насіннєву частину. Натріть на тертці з великими осередками, перекладіть в ємність з куркою.
  3. роздробіть в дрібну крихту горіхові ядра, відправте слідом.
  4. порубати кінзу з петрушкою, додайте в сациві.
  5. зробіть соус для заправки, з’єднавши майонез, томатну пасту, сіль, пропущений через прес часник. Старанно розітріть заправку.
  6. залийте соусом салат, перемішайте, розподіліть по тарталеткам. Прикрасьте листочками петрушки і несіть на стіл.

Якщо вчитися, то у людини, яка знає про приготування страв грузинської кухні все. Тримайте відмінний посібник для початківців кулінарів. Смачного, нехай на вашому столі буде тільки найсмачніше сациві з курки!