Який хліб є при схудненні

70


Зміст

  • Калорійність хліба
  • Корисні властивості хліба
  • Бездріжджовий хліб
  • Дієтичні хлібці
  • Правила вживання хліба
  • Хлібобулочні вироби вважаються найбільш «небезпечними» продуктами для тих, хто хоче позбутися зайвої ваги. Вони дуже калорійні і багаті вуглеводами: не сприяє схудненню ні те, ні інше. Між тим, у хлібі міститься чимало корисних речовин, необхідних організму, і дієтологи не рекомендують виключати його з раціону повністю. Хліб на дієті можна їсти, питання лише в кількості, а також у тому, яким сортам віддавати перевагу.

    Калорійність хліба

    Кількість кілокалорій в 100 г хліба визначається і сортом борошна, з якого він виготовлений, і додаються до нього продуктами (наприклад, маслом). Хлібобулочні вироби, представлені в асортименті російських магазинів, розрізняються за цією ознакою:

    Здобна випічка 500 ккал
    Білий 250-270 ккал
    Чорний 230-240 ккал
    Житній 120-150 ккал
    Бородінський 215 ккал
    З висівками 220 ккал
    Цільнозерновий 300 ккал

    Найбільшою калорійністю має здобна випічка, від неї краще відмовитися повністю, якщо вас турбують зайві кілограми. А от чорний хліб при дієті можна їсти, як і житній.

    Калорійність – це не абсолютний показник корисності або шкідливості продукту для тих, що худнуть. Потрібно враховувати й інші якості, зокрема, склад. Наприклад, калорійність цільнозернового хліба досить висока, але вона нейтралізується високим вмістом клітковини, яка відіграє важливу роль у травленні, але не засвоюється організмом.

    Не менш важливий глікемічний індекс хліба – властивість, що характеризує швидкість засвоєння вуглеводів. Чим вище цей показник, тим швидше вони засвоюються, відкладаючись в жир, тим раніше зникає відчуття ситості, змушуючи людину переїдати. Найбільш високим глікемічним індексом має здобна випічка, а також білий хліб, найнижчим – бородінський і чорний з додаванням насіння.

    Корисні властивості хліба

    Повна відмова від хліба для схуднення не принесе користі тому, що ви позбавите себе дуже корисного продукту. Вуглеводи шкідливі в надлишку, але зовсім без них обійтися не можна, вони забезпечують організм енергією.

    Поряд з вуглеводами у хлібі містяться інші необхідні речовини:

    • білок;
    • вітаміни;
    • мікроелементи.

    Не менш важливі психологічні аспекти. У нашого народу віками складалася особлива «культура хліба», ми з дитячих років засвоюємо принцип «хліб – всьому голова» і звикаємо поєднувати його з будь-якою їжею. Різкий відхід від цієї харчової звички здатний позбавити вас душевної рівноваги, і витримати дієту без зривів буде тоді дуже нелегко.

    Бездріжджовий хліб

    На думку багатьох дієтологів, бездріжджовий хліб для дотримуються дієти – оптимальний варіант. Одна з причин зайвої ваги – порушення роботи кишечника, викликане пригніченням його мікрофлори, а дріжджі можуть чинити такий вплив. Хліб, спечений без них, не володіє тією «легкістю», до якої ми звикли, але це приносить користь. Щільний м’якуш сприяє кращому засвоєнню їжі, яку ви їсте разом з хлібом. Включати в раціон бездріжджовий хліб рекомендується не тільки при схудненні, але і при інших проблемах зі здоров’ям:

    • дисбактеріозі;
    • хронічних запорах;
    • цукровому діабеті.

    Відомо, що представники народів Кавказу досить рідко страждають цукровим діабетом, а в їх національної кухні бездрожжевая випічка представлена досить багато.

    Дієтичні хлібці

    На прилавках магазинів можна зустріти особливі дієтичні хлібці. Можна їсти цей хліб при схудненні? Їх не можна назвати низькокалорійними, навпаки, вони дають більше кілокалорій, ніж звичайні сорти хліба. Але до їх складу входять такі інгредієнти, які вимагають великих енерговитрат при перетравленні, тому калорії активно витрачаються. Але не кожен продукт такого роду справді корисний.

    Не варто купувати хлібці, до складу яких входять дріжджі, цукор, патока або ароматизатори, але бувають і корисні добавки:

    • ягоди;
    • фрукти;
    • овочі;
    • горіхи;
    • мед.

    Особливо корисні хлібці з пророщених злаків, а також гречані та житні.

    Правила вживання хліба

    Важливо не тільки те, який хліб є при схудненні, але і його кількість, місце в раціоні, поєднання з іншими продуктами. Хліб не принесе шкоди, якщо дотримуватися кількох правил:

    • Їжте хліб тільки в першій половині дня, з вечірнього меню його краще виключити.
    • Поєднуйте його з овочевими супами і салатами, чаєм і кавою, але не з м’ясними і круп’яними стравами.
    • Робіть бутерброди з нежирними сортами сиру, з рибою або авокадо, але не з вершковим маслом, майонезом, сметаною або ковбасою.

    Навіть низькокалорійний бородинський хліб в процесі схуднення не варто їсти у великій кількості, достатньо 150 г в день, це два тонких скибочки. Кількість можна збільшити на один або два скибочки, якщо ви займаєтеся спортом, важкою фізичною роботою або багато ходити пішки.