Зміст
Викинь те, що заважає схуднути саме тебе, і станеш володаркою стрункої фігури, свідчить індійська мудрість. На Сході вчать худнути, орієнтуючись на ваш дош. Треба їсти те, що підходить вашому типу обміну речовин, і зуміти відмовитися від тих продуктів, які провокують набір ваги.
Аюрведична дієта для схуднення: доші в Аюрведі
Традиційна система індійської медицини є понад 5 тисяч років. У відповідності з уявленнями засновників Аюрведи, дош – набір особливих характеристик, що визначають стан здоров’я людини і його схильність до різних захворювань, в тому числі, до набору зайвої ваги.
Розрізняють три типи дош:
- вата (вагу нижче норми);
- пітта (вага в нормі, це володарі ідеальної фігури);
- капха (схильність до повноти).
Як правило, у чистому вигляді вата, пітта і капха зустрічаються рідко. Зазвичай одна людина поєднує кілька типів дош, але одна з них завжди переважає.
Так як ми говоримо про дієти, то не станемо детально зупинятися на харчуванні перших двох типів, але докладно розглянемо, як схуднути людям капха.
Читайте також: Дієта 8 + 16. Худнути легко і смачно!
Як худнути людям капха?
Люди капха схильні до повноти. Їм особливо корисна рухова активність (брак рухливості може спровокувати у них найсерйозніші захворювання, включаючи пухлини, діабет).
Не допускайте переохолодження і обмежте вживання гострої, солодкої і солоної їжі. Для тих, що худнуть капха рекомендовані легке помірне харчування і регулярні фізичні навантаження (без фанатизму).
Раціон капха повинен складатися:
- на 40% – 60% із складних вуглеводів (круп і злаків);
- на 30% – 50% овочів і фруктів;
- на 10% – 20% з білкових продуктів (пісне м’ясо, птиця, нежирна риба, сир, сир, кефір, молоко).
Рекомендується використовувати спеції: імбир, чилі, гірчицю (з першими і другими стравами), корицю, гвоздику, цедру лимона (з десертами, чаєм та узваром).
Аюрведична дієта меню на тиждень
Понеділок
- Сніданок: шматочок цільнозернового хліба або хлібець, скибочка адигейського сиру з зеленню і помідором, чашка зеленого чаю.
- Обід: овочевий суп, пісна риба на пару або варена, пучок листового салату, яблуко, трав’яний чай.
- Полуденок: склянка знежиреного молока і жменька улюблених ягід (можна заморожені).
- Вечеря: 200 г філе грудки індички, 3 відварені картоплини, помідор або огірок, склянку свіжовичавленого соку.
Вівторок
- Сніданок: омлет, 2 хлібця, запечене яблуко, стакан апельсинового соку.
- Обід: рибний суп, порція овочевого рагу, шматочок цільнозернового хліба, будь-який фрукт і чашка чаю.
- Полуденок: 2 маленьких бутерброд з нежирним сиром, стакан апельсинового соку.
- Вечеря: відварна риба, 3 відварних або запечених картоплини, хлібець, стакан томатного соку.
Середа
- Сніданок: листовий салат, 2 варених яйця, 3 хлібці, кілька шматочків ананаса, чай.
- Обід: курячий бульйон, скибочка хліба, фарширований перець, чай.
- Полудень: чай з травами, 2 хлібця.
- Вечеря: рисова молочна каша, чай з медом і лимоном.
Четвер
- Сніданок: бутерброд з сиром, порція фруктового салату, чай.
- Обід: овочевий суп-пюре, салат зі свіжої моркви зі сметаною, 150 г відвареної грудки індички, чай або сік.
- Полуденок: 2 тости з сиром і бананом, зелений чай.
- Вечеря: курка з відварним рисом, свіжа зелень, стакан кефіру.
П’ятниця
- Сніданок: рисова молочна каша, йогурт, трав’яний чай.
- Обід: пісний суп, відварна або запечена картопля, 120 г консервованого тунця, свіжі овочі.
- Полуденок: овочі з бринзою або адигейський сиром.
- Обід: 2 бутерброди з нежирної шинки або сиром на цельнозерновом хлібі, натуральний йогурт, зелений чай з лимоном і м’ятою.
Субота
- Сніданок: варене яйце, 2 хлібця або тосту, половинка грейпфрута, чай.
- Обід: курячий бульйон з житніми домашніми сухариками, шматочок відвареної курки, овочевий салат, трав’яний чай.
- Полуденок: 2 будь-яких фрукта.
- Вечеря: вівсяна каша з чорносливом на молоці або на воді, яблуко або банан, жменька горішків, чай з травами.
Читайте також: Індійська дієта допоможе скинути до 4 кг за тиждень
Неділя
- Сніданок: сирна запіканка з родзинками, жменька горішків, чай.
- Обід: овочевий суп-пюре, 160 г відвареного м’яса, салат з буряка, свіжовичавлений морквяний сік, в який можна додати трохи вершків.
- Полуденок: мюслі з йогуртом або кефіром, невелика порція.
- Вечеря: 200 г відварної риби, скибочка хліба, овочі будь-які, чай з медом і лимоном.
Останній прийом їжі рекомендований до заходу сонця (в наших широтах – до 19-00). А ось рекомендується вставати рано. В ідеалі в 6-00, щоб повноцінно поснідати і зробити зарядку.