Як зрозуміти, дієтична їжа за складом на упаковці

21


Зміст

  • 1. Калорійність.
  • 2. Вміст жиру.
  • 3. Вуглеводи.
  • Це ще одне важливе питання, яке хвилює тих, хто прагнути знизити вагу. Якщо великими літерами не написано щось на кшталт «Низькокалорійне», «Знежирене» і тд., як зрозуміти, що цей продукт не зашкодить фігурі?

    Але не хвилюйтеся, нічого складного в цьому немає. Є лише кілька критеріїв, за якими можна легко визначити, чи відповідає даний продукт тій дієті, якої ви дотримуєтеся.

    1. Калорійність.

    Низькокалорійні продукти містять не більше 100 – 150 ккал на 100 г продукту. Якщо продукти містять близько 200 – 300 ккал, то їх теж можна включити в дієту, але в обмеженій кількості. Якщо ж калорійність перевищує 350 ккал, то такі продукти вже можна розцінювати як висококалорійні. Їх краще виключити з щоденного раціону хоча б на час.

    2. Вміст жиру.

    Жири – найбільш калорійний компонент їжі. Їжа може бути калорійною, але не містити жиру. Але не буває жирної їжі з низькою калорійністю. Якщо ви бачите на упаковці кількість жиру на 100 г продукту, то множте відразу цю цифру на 10, це буде приблизно ту кількість калорій, які ви отримаєте тільки за рахунок жиру.

    Але сам по собі жир не так страшний. Можна включати в раціон продукти, в яких кількість жиру досить високо, однак треба звертати увагу на порції. Вважається, що для повноцінного, але при цьому дієтичного харчування вміст жиру в добовому раціоні не повинна перевищувати 60 р. Підраховуйте кількість всіх жирів, які надходять з їжею, в тому числі і рослинних олій, і ви зрозумієте, чи відповідає ваше дієтичного харчування чи ні.

    Але, в будь-якому випадку, чим менше жиру в їжі, тим краще.

    3. Вуглеводи.

    Вуглеводи в побуті називають цукрами. Але не всі вуглеводи однакові. Є прості цукри, які легко і швидко засвоюються організмом. Вони шкідливі тим, що різко підвищують рівень цукру в крові, за рахунок чого швидко і підвищується рівень інсуліну. Такі зловживання простими цукрами можуть призвести до розвитку цукрового діабету другого типу.

    Є і складні цукру. На їх засвоєння організму потрібна додаткова енергія. Спочатку травна система за рахунок ферментів повинна розщепити складні цукру до простих і лише після цього вони можуть бути засвоєні організмом. При їх надходженні з їжею рівень цукру в крові піднімається повільно і не так шкідливий для організму.

    Прості цукру містяться в солодощах і здобних борошняних виробах. Їх, безумовно, необхідно виключити з раціону. Складні цукру, навпаки, рекомендується більше використовувати в харчуванні. Вони повинні становити не менше 50% від всього добового раціону.

    Винятком є всі різновиди низьковуглеводних дієт – кремлівська, доктора Аткінса і тд. У їх випадку перевага віддається білків, тобто в продуктах має бути мінімум вуглеводів і жирів і максимум білка. У цьому випадку, визначити, чи підходить продукт для дієти або ні, ще простіше – це всі продукти тваринного походження з низьким вмістом жиру – куряча грудка, кролик, індичка, нежирні сорти риби, яловичина і свинина без прожилок жиру, яйця. Готові продукти із м’яса та напівфабрикати для дієти не підходять, до їх складу входить велика кількість прихованих жирів (наприклад, докторська ковбаса – жиру оком не видно, але його зміст становить 40%).